Акценти
Начало / Общество / С тържествен концерт приключиха тържествата за празника на Сухопътни войски

С тържествен концерт приключиха тържествата за празника на Сухопътни войски

С тържествено събрание концерт във Военния клуб снощи завършиха тържествата в Плевен по повод празника на Сухопътни войски и 127 години от решителната битка при Сливница по време на Сръбско-българската война 1885 г.

Събранието беше открито с приветствено слово на началника на гарнизон Плевен – полк. Николай Бешев. Той припомни историята на създаването на сухопътни войски и очерта основните мисии, които изпълняват военните днес – отбранителна, принос към националната сигурност и подкрепа на международния мир и сигурността. След което полк. Красимир Атанасов, председател на Обединеното запасно войнство , представи бойният път на плевенчани и победите им в Сръбско-българската война. На 19 септември 1885 г. от Плевен, след като е приключила мобилизацията, тръгват четири дружини с общо 3 715 войници и доброволци . На 24 септември Плевенският полк е дислоциран в София. Той е в основата на новосформиращата се българска войска и поради това заема главните позиции при Сливница, Цариброд и Трън. В доклада си полк. Атанасов запозна присъстващите с бойния път на Плевенския полк от 2 ноември 1885 г.  до 16 ноември 1885 г., когато завършват двуседмичните бойни действия. По време на тези боеве плевенчани дават 140 жертви и имената на всичките са изписани на паметника на ІV пехотен плевенски полк в Градската градина. Най-голям е броят на загиналите в решителното сражение при Сливница на 19 ноември /7 ноември стар стил/ . Именно тази дата е избрана по-късно за празник на Сухопътните войски на България.

Тържественото събрание завърши с изпълнения на състави към Военния клуб, хор „Кайлъшко ехо” и със специалното участие на Северняшкия ансамбъл.

Днес от 10 ч в казармения район /бившето ШЗО/ ще има Ден на отворени врати, за да могат гражданите да се запознаят с наличното снаряжение и бойна техника на въоръжение във формированията , разположени в Плевен.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...