Акценти
Начало / Общество / Плевенски ученически вестник – с награда за журналистика

Плевенски ученически вестник – с награда за журналистика

Издаваният от възпитаници на Гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен вестник “Звънче” получи поощрителна награда за колективно участие от Петия национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика “Стоян Михайловски”. В надпреварата се включиха 435 млади автори от цялата страна с 569 творби и 31 колективи – екипи на вестници, телевизионни и радиопредавания и журналистически материали.

Седемчленно жури с председател доц. д-р Руси Русев, преподавател в Русенския университет “Ангел Кънчев” и ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, оценяваше номинациите и определи победителите. Наградите бяха връчени на тържествена церемония в зала “Европа” на театрален комплекс “Доходно здание” в Русе.

Вестник “Звънче” се издава от 1996 год., редакционният екип са ученици от 7 до 10-годишна възраст, които пишат в над 20 рубрики. Консултант е главен учител Мариана Кулева. Екземпляри от ученическия вестник се съхраняват в Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” в София и във фонда на “Банката за детски идеи”. Във връзка с международния проект “Happy S.C.I.E.N.C.E.” броеве има и в Националната библиотека на Флоренция.

От 2012 год. вестникът се издава като продукт на клуб “Вестник “ЗВЪНЧЕ” по проект “УСПЕХ”, който е част от схемата “Да направим училището привлекателно за младите хора”.

За 17 години издателска дейност, с които може да се похвали, вестник “Звънче” има издадени 72 броя, носител е на три национални награди. Стилиян Нановски и Дара Ганчева, двама от малките репортери на “Звънче”, са членове на клуб “Успелите деца на България – 2011” на фондация “Димитър Бербатов”.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...