Акценти
Начало / Икономика / С проект за 700 000 лева за парк „Кайлъка” кандидатства Областна администрация – Плевен

С проект за 700 000 лева за парк „Кайлъка” кандидатства Областна администрация – Плевен

От  Областна администрация – Плевен ще кандидатстват с проект за финансиране от Предприятие за управление дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за запазване на биологичното разнообразие в защитена зона  „Кайлъка”. Проектът е в размер на 700 000 лв., в който е включена санитарна сеч, възстановяване на постоянна изложба на цветя в началото на парка, обособяване на алея с розови храсти и други.

Това е единственият начин за финансиране на дейности в парк „Кайлъка”, обясни областният управител Мирослав Петров на пресконференция днес. Той не спести, че това не са най-чувствителните сегменти в парка, но все пак е възможност да бъдат получени някакви средства. В рамките на този проект е предвидено също закупуването на специализирана техника.

Очакванията са до месец септември тази година проектът да бъде одобрен и да бъдат осигурени и необходимите средства за собствено финансиране.

Този проект е част от по-голям ландшафтноустройствен проект на защитена местност Кайлъка, който Областна администрация разработи по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България и депозира за още през 2015 г., но той не беше одобрен, припомни Александър Костов, вр.изп. длъжността директор в Областна администрация.

Нов проект ще възстановява старите красоти на Кайлъка

Между 150 000-200 000 лева годишно са необходими за поддръжката на парк „Кайлъка”, но в държавния бюджет тези пари не са предвидени. Стана  ясно на пресконференцията, която беше свикана по повод проблемите с поддръжката на крайградския парк, който е единственото място за отдих на плевенчани.

Голяма част от проблемите с парк „Кайлъка” могат да бъдат решени, ако бъде създадено предприятие за неговото управление към Областна администрация със съответното целево финансиране, подчерта областният управител Мирослав Петров. За съжаление има одобрен План за управление на „Кайлъка, но в него не е предвидено създаването на такава структура, припомни той. По тази причина за всяка дейност, която се извършва в парка, от Областна администрация правят искане за финансиране и след разрешение от Министерски съвет се пристъпва към изпълнение, което създава огромно затруднение при управлението на парка, стана ясно.

Въпреки тези трудности положихме големи усилия „Кайлъка” да не заприлича на Амазонска джунгла, подчерта зам.-областният управител д-р Красимир Трифонов. От началото на мандата на настоящата областна администрация се извършва санитарна сеч, като за това се грижат 13 човека. С помощта на затворници и наети по Програмата за временна заетост се извършва косеното на тревните площи в най-посещаваната част от парка. Извършва се периодична обработка срещу кърлежи и комари. Проблемът е, че наетите по Програмата за временна заетост започват работа от 1 юни и дотогава Областна администрация няма щат за поддръжка на парка, подчерта д-р Трифонов. Това налага поддръжката на парка през първата половина на годината да става изцяло на доброволна воля.

Липсата на специална структура е ясно видима при поддръжката на чистотата в парка. След почивните дни социалните мрежи са залети от снимки на препълнени кошчета, но се оказва, че Областна администрация няма правно основание да сключи договор за сметосъбиране и сметоизвозване. Затова от тази година ще се изисква от собствениците на търговски обекти в „Кайлъка” да имат задължително сключен договор за сметосъбиране и сметоизвозване и така да поддържат района около обекта си.

Според областния управител най-добрият вариант за решаване на проблемите с поддръжката на парка е той да бъде стопанисван от Общината, но да се потърси и законова форма за управление на парка, която да отчита многото видове собственост в него. В момента само 65% от собствеността в „Кайлъка” е държавна, другата е частна или общинска.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...