Начало / Култура / С прекрасен концерт в Плевен вдигнаха завесата на четвъртия фестивал на китарата (видео, снимки)

С прекрасен концерт в Плевен вдигнаха завесата на четвъртия фестивал на китарата (видео, снимки)

С концерт на музиканти, чието присъствие е чест за всяка сцена по света, снощи беше вдигната завесата на четвъртото издание на Международния фестивал на китарата – Плевен 2108. Рекорден брой участници се включват тази година във фестивала – общо 250 от 23 държави от три континента. Това съобщи при откриването на фестивала неговият художествен директор Николай Михайлов. Успех на участниците и на станалия емблема за града ни фестивал пожела областният управител Мирослав Петров. Поздравителен адрес беше изпратил и председателят на Общинския съвет в Плевен – Мартин Митев.

Концертът за официалното откриване започна с изпълнение на очарователния квартет „Еклис” от Франция. Младите музиканти само загатнаха какво да очаква публиката тази вечер, когато на сцената на читалище „Съгласие” четиримата майстори на класическата китара ще изнесат концерт, който ще е първият им в България.

Прозвучаха и изпълнения на лауреати от минали издания на конкурса, който се провежда в рамките на музикалния форум. Миналогодишният носител на Първа награда Никлас Йохансен от Дания прехласна публиката с брилянтното си изпълнение.

Първата концертна вечер завърши с дуото Атанас Уркузунов – китара, и Мие Огура – флейта. Уркузунов е една от най-забележителните личности в съвременното българско музикално изкуство. Той е считан за един от основните автори в областта на модерната музика за китара. Специално за откриването той беше подготвил композиция по българска народна песен, чиято премиера на сцена беше снощи. А флейтата на Мие Огура зазвуча почти като кавала на магичния Теодосий Спасов. За японската музикантка казват, че е един от малкото флейтисти в света, които могат да свирят и съчетават различни жанрове като класическа и съвременна музика, джаз и традиционна музика. В това се убеди и публиката снощи, която Уркузунов и Огура с финес преведоха през джаза, класиката и етното.

Международният фестивал на китарата ще продължи до 2 декември. Всяка вечер на сцената на читалище „Съгласие” концерти ще изнесат световни майстори на китарата.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...