Акценти
Начало / Култура / Тази вечер французите от квартет „Еклис” с първи концерт в България (видео)

Тази вечер французите от квартет „Еклис” с първи концерт в България (видео)

Тази вечер на сцената на зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие” концерт ще изнесе китарен квартет „Еклис“. Френските майстори на китарата Габриел Бианко, Бенджамин Валет, Аркаиц Шамбоне, Пиер Люлиевр за първи път ще изнесат концерт в България и плевенската публика ще има удоволствието да се наслади на финеса, с който популярният квартет дава нов дух на класическата китара. Четиримата музиканти преоткриват инструмента, чрез амбициозни и иновативни транскрипции на репертоар за пиано или оркестър. През 2013 г., само година след като излизат на сцената,  те печелят Първа награда на Европейския конкурс за камерна музика на FNAPEC. През 2014 г. те са лауреати на фондация Banque Populaire.

Неразделни приятели от Националната музикална консерватория в Париж, сега преследват блестяща международна кариера, с множество концерти в САЩ, Европа и Азия.
През 2103 г. излиза първият им албум „Китари“, в който представят широк и разнообразен репертоар, включващ оригинални пиеси за квартет и непубликувани транскрипции на творби за оркестър от Бах и Росини. Вторият им компакт диск, издаден през 2015 г., обединява транскрипциите, посветени на големите френски музиканти от края на XIX и началото на ХХ век. През 2017 г., за техния трети компакт диск, творбите на Карол Бефа и Серджо Асад са смесени с произведения от оркестров репертоар.
Освен художествената си дейност квартет „Еклис” провежда образователни срещи в консерваториите, за да предаде своя опит и страст на младите китаристи чрез майсторски класове.
Четиримата музиканти са част от програмата на Международния фестивал на китарата, който беше открит снощи в Плевен.

Концертът е от 19 часа в читалище „Съгласие“.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...