Начало / Култура / С обща изложба отбелязват 65 години от създаването на групата на плевенските художници

С обща изложба отбелязват 65 години от създаването на групата на плевенските художници

Тази вечер в галерия „Илия Бешков” членовете на Представителството на Съюза на българските художници – Плевен  ще открият обща изложба, с която ще отбележат 65 години от създаването на групата на плевенските художници. Всички членове на групата са представени с три свои произведения, които ще разкрият многообразието на талантите и богатството на темите в творчеството на плевенските творци.

Изложбата ще бъде открита от 18 часа на 26 септември.

В основата на създаването на групата на плевенските художници са девет творци ентусиасти –  Ангел Спасов, Христо Бояджиев, Никола Златев, Миша Попова, Кина Бакърджиева, Г. Тютюнков, И. Юрданов, Татяна Черне-Колева, Спиро Спиров, Сидония Атанасова. През 1947 г. те създават тъй наречения Колектив на художниците в Плевен, още преди учредяването на Съюза на българските художници.

Много скоро към тях се присъединяват все повече млади творци, заразени от творческата им активност и нежелание да се съобразяват с тесногръди норми.

Новосъздадената група развива активна изложбена дейност, издава каталози на експозициите. С общите им усилия през 1958 г. в града е открита изложбена зала.

Плевенската група е сред инициаторите за обновяване на българското изкуство през 50-те и 60-те години, когато споровете за формализма и модернизма в изкуството са ожесточени.

По-късно двама от новото поколение художници – Светлин Русев и Тома Трифоновски, стават основоположници на основни тенденции в българското изобразително изкуство. Все повече плевенски художници стават имена от национален мащаб.

Тази индивидуалност, оригиналност на плевенските творци се запазва през годините и особено се развива след 90-те години, когато авторите имат пълна творческа свобода.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...