Акценти
Начало / Икономика / Сеитбата на пшеницата започнаха в кооперация „Съгласие” в Крушовица

Сеитбата на пшеницата започнаха в кооперация „Съгласие” в Крушовица

Първите семeна за новата реколта пшеница вече са в нивите на кооперация „Съгласие” в Крушовица. Сеитбата на житото започна и до края на седмицата ще приключи на всичките 5 300 дка, научихме от председателя на кооперацията Васил Петров. Необходимите 200 т обеззаразена пшеница за посев са осигурени и са на склад в базата на кооперацията. Славата на кооперацията е, че ползва най-качествени семена в Плевенска област. „Подбирам най-хубавото зърно за посев, от високи генерации,заделено предварително от определени площи”, обясни Петров. Сее жито „Янтър”, който е един от най-популярните сортове с високо качество на зърното и сравнително високи добиви, устойчив на засушаване и студоустойчив.

И тази година кооперацията, въпреки недобрите климатични условия – ниска въздушна и почвена влага, са постигнали високо ниво на производство и приключват на печалба.

От пшеницата са получили среден добив от 420 кг от декар, а добивът от слънчогледа е 220 кг от декар. Васил Петров е доволен не само от добива, но и от цените, на които кооперацията реализира продукцията си тази година. Цените най-сетне дойдоха на мястото си, коментира кооператорът. За пшеницата е  40 ст/кг, а за слънчогледа – 90 ст./кг. Според производителите, това са реални цени, които удовлетворяват и покриват направените разходи.

Кооперацията изплаща редовно рента на член-кооператорите, които са 500.

Миналата година са платили рента по 32 лв/дка, тази година рентата вече е 37 лв./дка. Тя се плаща два пъти в годината. Заедно с изплащаните дивиденти кооператорите получават 42.50 лв./дка.

Кооперация „Съгласие” обработва 11 000 дка. Половината от тях засява с пшеница, а останалите – със слънчоглед.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...