Акценти
Начало / Здравеопазване / Бракуваха половин тон храни в училищния стол в Мечка

Бракуваха половин тон храни в училищния стол в Мечка

Над 500 килограма храни с изтекъл срок на годност бракуваха при проверка в училищен стол в село Мечка инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните Плевен, съобщават от пресцентъра на Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/. Общото количество на бракуваните хранителни продукти в училищния стол е 527,4 килограма. От тях 136 килограма са спагети, над 32 килограма кус-кус, 75 килограма захар и 284 килограма ориз.

Инспектори към Областната дирекция в Ловеч пък са възбранили 9,5 килограма замразено пилешко поради несъответствие между придружаващия документ и етикета.

Във връзка със започналата учебна година д-р Йордан Войнов – изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните разпореди масирани проверки на кухненски блокове в детски ясли и градини, детски кухни майки и училищни столове и бюфети в цялата страна. През изминалата седмица инспектори са проверили 500 обекта в цялата страна, издадени са 38 предписания и са връчени 14 акта за установяване на административно нарушение.

Най-честите нарушения, констатирани при проверките, са свързани с наличие на стоки с изтекъл срок на годност, пропуски в системите за самоконтрол, както и неспазване на изискванията на Наредба №9/2011 г. за специфичните изисквания към безопасността на храните в детските заведения и училища.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...