Акценти
Начало / Образование / С много нови приятелства завърши лятното училище в Литва за ученици от Езиковата

С много нови приятелства завърши лятното училище в Литва за ученици от Езиковата

Лятно училище в Литва

По проект „Образование за активно европейско гражданство” на програма Коменски група от 21 ученици от Езиковата гимназия в Плевен бяха на лятно училище в Литва, заедно с ръководителката на проекта Марияна Крачунова – старши учител по математика в училището. Съвместният проект с Гимназията по изкуства в град Жидикай предвижда  изучаване на малко известни европейски езици, като плевенските деца са учили литовски, а техните домакини – български език. Изучаването на езиците  включва презентация за съответната държава, като част от материалите учениците от Езиковата гимназия са подготвили още тук, в Плевен, а друга част – по време на престоя си в Литва.

На екскурзия в резерват - пред клетката на вълка

В час по грънчарство

Обучението предвижда още занимания по музика и изобразителни изкуства, за което домакините от гимназия „Мария Печковская” предоставят прекрасна възможност. Плевенските деца и новите им приятели от Жидикай рисуват заедно върху коприна, майсторят фигурки от глина и много се забавляват.

Това, което ни направи силно впечатление е, че училището се намира в селище, в което има не повече от 100 жители, но това не пречи да разполага с три напълно оборудвани компютърни зали, различни кабинети, голям физкултурен салон и няколко игрища на открито. „Още по-странното е, че училището не се заключва и достъпът до кабинетите е свободен по всяко време. Това за нас беше доста странно, защото сме свикнали нашите училища да се заключват – в противен случай нищо няма да оцелее”, разказа 12-токласничката Кристина.

Друго, което впечатлява много нашите ученици е почитта, която литовци отдават на основателката и патрон на гимназията – Мария Печковская. Навсякъде в сградата могат да се видят нейни портрети, рисувани върху платно, коприна или бюстове. По решение на плевенска група Кристина, която учи рисуване в Школата на Вяра Савова към ЦРД,  рисува потрет на Мария Печковская, който подаряват на домакините си. Това внимание много ги трогна, сподели момичето.

Втората седмица от престоя  в Литва е определена за уроци по география, история и биология на колела, съпроводени с екскурзии до исторически места, природни резервати и градове на брега на Балтийско море.Тези пътувания ни позволиха да открием красотите на Литва, а също да създадем много нови приятелства, разказа Кристина

На раздяла всички плевенски деца получават подарък от своите домакини – специално изработени гривни с надпис Литва-България, а между тях – сърце.

През юни 2014 год. литовските ученици и учители ще бъдат на гости на ГПЧЕ в Плевен за осъществяване на втората мобилност по проекта с цел изучаване на български език и опознаване на  българската история, култура и традиции на място.

Едно от прекрасно поддържаните игрища в училището

В час по литовски

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...