Акценти
Начало / Общество / Бедстващи щъркели спасиха екоинспекторите

Бедстващи щъркели спасиха екоинспекторите

Шест щъркела и два керкенеза  са спасили  през последните 10 дни инспектори от РИОСВ – Плевен. Птиците са иткрити в безпощно състояние от граждани, които са подали сигнал, съобщиха от екоинспекцията.

Един от щъркелите е намерен с изкълчено крило в с. Садовец, общ. Долни Дъбник. В с. Брегаре, общ. Долна Митрополия, млад щъркел е открит обездвижен и със заплетено в сезал краче в щъркелово гнездо. В резултат на буря е разрушено гнездото на други 4 щъркелчета в с. Крушовене, общ. Долна Митрополия.

Двата екземпляра от вида Черношипа ветрушка (Керкенез) са намерени в Плевен. За единия сигнализират от Областна дирекция “Земеделие” – гр. Плевен. Другият е открит в заградено пространство, където е отглеждан незаконно от неизвестно лице. Със съдействие на МВР-Плевен е осигурен достъп и защитената от закона птица е спасена.

Намерените  птиците са изпратени за лечение и отглеждане в Спасителен център за диви животни – Зелени Балкани  в град Стара Загора.

От РИОСВ напомнят, че щъркелите и керкенезите са защитени видове според Закона за биологичното разнообразие и тяхното улавяне или убиване е забранено. Забранено е още да се вземат от естествената им среда и да се отглеждат като домашни любимци.

При намиране на екземпляр от защитен вид в безпомощно състояние, трябва да се уведоми най-близката Регионална инспекция по околната среда и води или поделение на Изпълнителната агенция по горите, за да бъдат предприети необходимите мерки за спасяването му.

Сигнали за намерени защитени видове в безпомощно състояние може да бъдат подавани на зеления телефон на РИОСВ – Плевен 064/800-831 или на дежурния мобилен телефон – 0886 399 054.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...