Акценти
Начало / Общество / С минута мълчание започна новата учебна година

С минута мълчание започна новата учебна година

С минута мълчание започна днес новата учебна година в училищата в Плевен. Деца, родители и учители сведоха глава в памет на малчуганите, за които първият учебен ден тази година няма да се състои. Инициативата за това беше на МВР и на родители, чийто деца са загинали при пътни произшествия.

В НУ “Христо Ботев” тази година първолаците са с паралелка повече в сравнение с досегашните. 109 малчугани прекрачиха училищния праг за първи път, в училището ще се учат общо 497 деца на двусменен режим, уточни директорът Цветелин Горанов. Увеличават се и групите на целодневно обучение – от 4 миналата година, сега те стават 6, като има и една подготвителна група.

През лятната ваканция са ремонтирани основно санитарните възли, стаите, озеленен е дворът, боядисана е фасадата на сградата на НУ “Христо Ботев”. Във всички класни стаи са поставени бели дъски, а по проект за информационни технологии, с който участва училището, след получаване на финансирането навсякъде ще се направи и мултимедия. “Целта е да направим обучението по-интересно за децата”, уточни Горанов. Наскоро школото е спечелило и проект за опазване на околната среда на стойност 3 600 лв., по който започва работа. Продължават дейностите и по другия основен проект – “Успех”. До момента по него бяха сформирани 15 групи, предвижда се те да нараснат на 18 като целта е да бъдат обхванати всички ученици.

Тази година има капацитет всички деца, които са на целодневно обучение в НУ “Христо Ботев”, да се хранят в столовата в двора на школото. Това са около 170 деца, разделени на три смени.

Ръководството и педагогическият колектив на училището са успели, със съдействието на Община Плевен и началника на сектор “Пътна полиция” Плевен гл. инспектор Йордан Дундаков, да направят пешеходни пътеки близо до училището, което е в центъра на града и движението е интензивно. Поставен е и т.нар. легнал полицай, който ще ограничава скоростта на автомобилите на улицата пред школото, така ще повишим и сигурността на възпитаниците ни, допълни Цветелин Горанов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...