Акценти
Начало / Култура / Първият звънец бие днес за 2 305 първокласници в областта

Първият звънец бие днес за 2 305 първокласници в областта

2305 са децата в областта, които тази година са записани в първи клас  и днес ще е първият им учебен ден. Те са с 34 повече в сравнение с миналата учебна година, когато първи клас са завършили 2 271. Това съобщи Елисавета Сергеева, старши експерт по начално образование в РИО-Плевен.

7-годишните са 2110, а 195 са шестгодишните.

По данни на ЕСГРАО децата, които тази година подлежат на записване в първи клас са 2585, уточни Сергеева. Почти всяка година броят на подлежащите е по-голям от броя на записалите се, като основна причина за това е миграцията.

Тази година с едно са по-малко училищата в областта, които ще посрещнат първокласници. Миналата година  са били 83, но от тази есен основното училище в село Деков в община Белене е закрито. 9 са децата от Деков и съседните села, които с училищен автобус ще бъдат извозвани до двете средищни училища в Белене.

В целодневна форма на обучение през тази година по данни на директорите на училища ще бъдат обхванати 84.5 на сто от първокласниците. Съгласно заповед на просветния министър всеки директор е длъжен да създаде условия за целодневно обучение на децата в 1 клас – занимални, възможности за спортуване във физкултурни салони, здравословно хранене в столове или чрез кетъринг срещу подписан договор с фирма. Цената на един обяд за малък ученик в плевенско варира от 2.50 до 3 лв. Част от стойността на обяда за всяко едно дете се поема от държавата, като за всеки ученик  се превеждат по 427 лв. Обядът в средищните училища обаче е безплатен за учениците и то не само за тези, които пътуват от други селища, а и за местните.

В първия учебен ден всички родители на първокласници ще получат  наръчник „Добре дошли в училище, родители“. Наръчникът се издава от  асоциация „Родители“  с подкрепата на образователното министерство и съдържа полезни практически съвети за майките и татковците, които за първи път ще имат ученик.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...