Акценти
Начало / Култура / Национална диплома получи възпитаник на Математическата в първия учебен ден

Национална диплома получи възпитаник на Математическата в първия учебен ден

Тазгодишният първи учебен ден ще остане в спомените на Владимир Милов не само с възможността да го преживее отново в любимото училище, но и с получаването на национална диплома за отличен успех и за лауреатско звание от националната олимпиада по биология. Дипломата му връчи началникът на Регионалният инспекторат по образованието Албена Тотева. Преди това тя прочете поздравителен адрес до всички ученици на министъра на образованието Сергей Игнатов. „Благодарение на българския учител, на грижата на родителите за бъдещето на деца и благодарение на нетърпението на най-малките да чуят училищния звънец, първият учебен ден се превърна в официален празник, във втората българска Цветница”,се  казва в поздрава на министър Игнатов.

Днес Математическата гимназия откри своята 51 учебна година. Точно в 10 часа първият звънец удари и прикани за нова учебна година, изпълнена с успехи и нови завоювани отличия в национални и мегдународни състезания 651 ученика, които ще се обучават в 33 паралелки от 5 до 12 клас. Най-нетърпеливи да влязат в новото училище бяха паралелката петокласници, за които беше вълнуващо да научат за успехите на по-големите им съученици.

„През лятото випуск 2012 доказа себе си и училището и 100% от завършилите вече са студенти. Преди по-малко от седмица МГ „Гео Милев” беше наградена с 10 000 лева за постижения в международни състезания и олимпиади. За тази награда принос имат  Владимир Милов, Виктория Станчева, Магдалена Дакева, Данаил Дакев  и Любен Личев, спечелили отличия през последните две години в международни форуми”, подчерта в приветствието си за първия учебен ден директорката на гимназията Ирена Борисова.

Училището посреща своите ученици с ремонтирана сграда , средствата за което са осигурени по съвместен проект с Община Плевен за повишаване енергийната ефективност на училищни сгради.

Усилията на управляващите ще продължат, за да осигурят условия за качествено и конкурентно европейско образование, се подчертаваше в поздравителния адрес на кмета проф. Димитър Стойков, прочетен от секретаря на Община Плевен Бранимир Мирчев.

За първи път тази година училището получи и няколко поздравителни адреса от висши училища – Техническия университет в София, Висше военноморско училище Варна и Стопанската академия в Свищов.

Поздрав към учениците отправи и зам.-председателят на Общинския съвет в Плевен Пепа Василева, за която празникът беше двоен, тъй като изпраща  петокласник  в Математическата гимназия. Тя се обърна към по-големите ученици с пожеланието да продължат да трупат успехи и отличия, за да увличат с примера си по-малките.

Сред гостите на тържеството за първия учебен ден беше общинският съветник Любомир Петков, а депутатът Румен Петков беше изпратил поздравителен адрес.

Владимир Милов: Избрах да продължа образованието си в България, а не в Англия или Москва

Националната диплома е признание и тя ми дава чувство на удовлетвореност от постигнатото, защото спечелените награди и медали са пътят за постигане на мечтаното от мен – да се занимавам с наука, сподели минути след получаването на престижния документ Владимир Милов.

За мен е удоволствие да се занимавам с дейности, свързани с науката, каза още талантливият младеж, който вече е избрал пътя си – молекулярната биология , която ще учи в Софийския университет.

„За съжаление пред българското висше образование и българската наука с годините са се наслоили пречки, които се надявам да преодолея. Твърдо съм решил, че ще продължа образованието си в България. Въпреки възможността да избирам между пет университета в Англия и Московския университет. Все пак някой трябва да остане в тази страна и да работи за развитието на науката й”, категоричен е Владимир.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...