Начало / Култура / С марша на Девета пехотна плевенска дивизия откриха националната конференция „България в Голямата война (1918)”

С марша на Девета пехотна плевенска дивизия откриха националната конференция „България в Голямата война (1918)”

За първи път  днес в Плевен прозвуча  марша на Девета пехотна плевенска дивизия в изпълнение на духов оркестър. Пред сградата на Община Плевен, където днес започна двудневна национална научна конференция, посветена на 100-годишнината от Първата световна война и 100-годишнината от Дойранската епопея, Общинският духов оркестър под диригентството на Пламен Марков изпълни марша и с него бяха посрещнати участниците в научната среща. Оригиналът на марша е бил за мъжки четиригласен хор.

Официалното откриване се състоя в Актовата зала на Община Плевен. Гостите бяха приветствани от директора на Регионалния исторически музей – д-р Володя Попов. „Днес трудно можем да се превъплатим в саможертвата на българския войник от Дойран. Тя е исторически резултат от симбиозата от милата идея за национално обединение, която владее съзнанието на българското общество преди 100 години, от силата на войнишкия дух в Българската армия през този период и значителния талант на българските офицери и генерали, които водят армията ни. Задачата на нашето поколение е да предадем историческа справедливост и истина за онези събития на днешното общество”, каза в обръщението си Володя Попов.

Към участниците се обърнаха зам.-кметът Милен Яков и Председателят на Общинския съвет – Мартин Митев. „Два дни в Плевен ще се говори за героизма на българския войник при Дойран, ще се говори за храброст, чест, достойнство, саможертва. Дължим го това на нашите деди, участвали в кървавата Първа световна война. Дължим го на техния подвиг и безпримерна храброст, на тяхната саможертва в името на единението на българския народ и на българските земи”, подчерта в приветствието си Мартин Митев.

Научен ръководител на конференцията е големият български историк академик Георги Марков, който изнесе първия доклад по темата на конференцията, която е „България в Голямата война (1918)”.  Той говори за подвига на предците ни през Първата световна война, за тяхната  храброст и саможертва в името на обединението на българския народ,  посочвайки, че Дойранската епопея е доказателство, че дори когато България губи войната, българите запазват своя висок боен дух.

Научният форум в Плевен се организира от Регионалния исторически музей с подкрепата на Министерството на отбраната и на Община Плевен. Той продължи с представяне на документален филм „Дойранската епопея в паметта на потомците“ с режисьор Светлозар Гагов. Лентата е реализирана по проект на Регионалния исторически музей с финансовото съдействие на Общината. Темите, които ще бъдат разисквани днес и утре по време на срещата, засягат важни аспекти от участието на България в Първата световна война с акцент върху боевете при Дойран и Добро поле, героите и личностите от Българската армия, войната и митовете за нея. Ще бъде проследено и развитието на българското общество в годините на войната – в икономически и социален аспект, и националния поглед върху участието на България в конфликта.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...