Начало / Образование / На международна конференция в Плевен ще дискутират в криза ли е демокрацията

На международна конференция в Плевен ще дискутират в криза ли е демокрацията

Напредва работата по проект „Демокрация в криза – популизмът и радикализмът като предизвикателство за демокрацията (DEMO)” по Програма „Европа за гражданите“,в който участва плевенското сдружение „Учебна работилница Европа”. Проектът се финансира от Европейската комисия, а патрон на проявите в нашия град, които ще се състоят на 27 септември и 3 октомври тази година, е кметът Георг Спартански.

Дейностите започнаха със създаване на работни групи „Обучение по демокрация“. В Плевен в тях се включиха активни граждани от различна възраст – ученици, студенти, педагози, представители на НПО. В първата международна конференция с домакин Люнебург се получи интересна дискусия между представители на всички партии и коалиции, участващи в местното и националното управление в Германия. Политиците говориха за евроскептицизма и предизвикателствата пред демокрацията, както и за радикализирането. Последваха въпроси от младите хора в залата, които изказаха мнение, че такива разговори са им много полезни и че макар да учат гражданско образование от VII-и клас, смятат, че се нуждаят от повече уроци по демокрация и то от още по-ранна възраст.

Подобна дискусия, на която са поканени председателят на Общинския съвет, Мартин Митев и представители на седемте групи съветници в местния парламент, ще се състои в Плевен на 3 октомври, сряда, от 14:30 часа в голямата зала на галерия „Илия Бешков”. Тя ще бъде предшествана от открит дебат и флашмоб на 27 септември, четвъртък, от 16:30 часа, до Оркестрината в Градската градина. Дебат на тема „Застрашена ли е демокрацията от популизма и радикализма” ще проведат два отбора от младежкия клуб „Дебати”.

На 3 октомври денят започва в 10 часа с работна среща в Заседателната зала на Община Плевен на групите от четирите града, участващи в проекта. Гостите от Люнебург, Тимишоара и Атина ще присъстват и на конференцията следобед в галерия „Илия Бешков”.

Следващата конференция по проект „ДЕМО” ще бъде в Румъния, а заключителната – в Атина, люлката на демокрацията.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...