Акценти
Начало / Култура / С изложба „Световното наследство на ЮНЕСКО в Германия” бяха открити Дните „Германия празнува с Плевен”

С изложба „Световното наследство на ЮНЕСКО в Германия” бяха открити Дните „Германия празнува с Плевен”

Временно управляващия посолството на Германия  у нас Рейнхард Крап откри официално Дните „Германия празнува с Плевен” с представянето на изложбата „Световно наследство на ЮНЕСКО в Германия”. Изложбата е подредена в Художествена галерия „Илия Бешков” и чрез фотоси показва 19 от общо 37 обекта, поставени под закрилата на световната организация. Рейнхард Крап обясни, че колекцията включва единствени по рода си постройки, като всеки един от обектите показва културното и историческото развитие на определен район от Германия. Той подчерта, че в Германия тачат своето наследство и съзнават отговорността за опазването на тези обекти.

Благодаря на посолството на Германия и на всички, които подготвиха тази богата програма на Дните на Германия в Плевен, каза в обръщението си кметът на Община Плевен проф. Димитър Стойков. Толкова многостранна поредица от изложби, концерти,дискусии, форуми, семинари, консултации, младежки срещи, приятни изненади за най-малките, включени в програмата на „Дните на Германия в Плевен”  несъмнено ще предизвика интереса на всички плевенчани и съм убеден, че ще изгради още по-здрави мостове между нашите страни, каза проф. Стойков.

На официалното откриване на изложбата присъстваха делегации от обратимените на Плевен градове – Кайзерслаутерн, Германия, Москва и Ростов на Дон , Русия, които утре ще вземат участие в проявите, посветени на празника на Плевен.

По-късно вчера гостите участваха в откриването на изложба карикатури от и за Германия, подредени в Арт център „Плевен”. Изложбата включва карикатури на трима известни германски художници, които са създадени в течение на последното столетие и от тогава са неизменна част от хумористичното, културно наследство на Германия. Включени са избрани произведения на Ерих Озер, Лорио и акварелни карикатури на Волф-Рюдигер Марунде. Посетителите ще могат да видят и произведения на български карикатуристи, взели участие в конкурс на тема „Какво мисли България за Германия”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...