Акценти
Начало / Икономика / Ремонтират 120 км републикански пътища в Плевенско

Ремонтират 120 км републикански пътища в Плевенско

Около 120 км от републиканската пътна мрежа, които са част от общо 800-те км, за които се грижи Областно пътно управление Плевен, ще бъдат рехабилитирани до края на годината. От бюджета на управлението след зимния период са останали около 1 млн. 400 хил. лв. С близо 1 млн. лв. от тях ще се бъдат запълвани ударно дупки през месеците април и май, ще се отводнява и ще се отстраняват храсти, за да може после да бъде положена и хоризонталната маркировка. Това заяви директорът на Областно пътно управление Плевен инж. Ивайло Денчев.

Освен дейностите по текущия ремонт и поддържане, продължава работата по преходните обекти от миналата година. Това са двата обекта по ОП „Регионално развитие” – отсечката Българене – Стежерово – Божурлук, чийто ремонт трябва да приключи до месец юни, и другата му част – от границата на област Враца до центъра на Кнежа. „Имаме готовност и търсим възможност за финансиране на други два проекта, които вече имаме направени, те са от началото на тази година. Това са отсечките Изгрев – Трънчовица – Бацова махала и продължението на лот 16 – Брестовец – границата с област Ловеч, където са около 13 км. Но най-вероятно тези обекти ще влязат в следващия програмен период, защото за тях ще се търси финансиране по европейска програма”, уточни Денчев.

Другият обект, чийто ремонт продължава, е на пътя Кнежа – Искър, където в момента се работи усилено. Ще припомним, че Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда подкрепени общинското ръководство на Искър при кандидатстването му с проект за изграждане на колекторна канализация през самия град Искър. Това наложи трасето около този обект да се ремонтира в последния етап, за да бъде изградена първо канализацията. В момента изпълнителят усилено работи по отводнителния колектор вътре в град Искър и в същото време се извършва и т. нар. локален ремонт, който се прави около един километър извън града и който е почти на 90% свършен – там неподходящата основа е изкопана и е заменена с нова. „Остава само едно парченце около 3,3 км, което няма да бъде засегнато от лот 1 или 35, което със средствата на текущия ремонт ще гледаме, макар и на неплътна смес, да завършим тази година. Така ще може целият път – от границата с област Враца до края на пътя до Долни Дъбник, да бъде хомогенизиран, за да може хората да пътуват нормално. Пътят е много натоварен, използва се обходен маршрут по друг републикански път – през Гостиля, където движението е предимно от тежки автомобили и тирове, които го разбиват”, уточни инж. Денчев.

Той допълни, че има и уверението от ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура”, че ще бъдат заделени средства за цялостен ремонт на моста над река Искър в Чомаковци. Идеята е съоръжението да бъде уширено и да се подмени връхната конструкция.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...