Акценти
Начало / Култура / Две изложби и Нощ на литературата организира Регионалната библиотека

Две изложби и Нощ на литературата организира Регионалната библиотека

Регионална библиотека „Христо Смирненски” в Плевен организира днес Ден на отворените врати, който започна от 8.30 часа и ще продължи до 18.00 часа. Плевенчани ще могат да научат какви услуги предлагат в библиотеката и с какво могат да са им полезни там. Освен това, ще имат възможност да разгледат и две интересни изложби.

Първата от тях е под мотото „Плевен в пощенски картички”, в нея са аранжирани картички от 60-те и 70-те години на миналия век. Представени са паметници и изгледи от града – плевенчани ще могат да си припомнят как са изглеждали преди повече от 50 години и сега съществуващи сгради – като например Галерията Дарение „Светлин Русев”, или пък по-младите ще разберат за вече разрушения Младежки дом в града.

Втората изложба е „Подбрано от фонда на РБ „Христо Смирненски”. Представени са издания от фондохранилището на библиотеката, които са за ползване само в читалня. Сред книгите има както енциклопедични, така и специализирани, те са от различни направления – история, политика, изкуство и др.

Също днес от 18.00 до 21.00 часа в РБ „Хр. Смирненски” ще се проведе Нощ на литературата. Актьорите Христо Домусчиев и Веселин Плачков ще четат произведения на съвременни европейски автори. Съпроводът на китара ще е на Николай Михайлов.

Обединението на културните институти в София EUNIC организира на 15 май „Нощ на литературата”, чиято цел е да допринесе за засилване на културния обмен и взаимното запознаване с различни културни общности и тяхната литература. В инициативата участват редица чуждестранни културни институции, като литературни четения и виртуална среща със забележителни европейски писатели ще има, освен в Плевен, и в градовете София, Пловдив, Габрово, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе, Шумен и Перник. Едновременно във всички участващи в инициативата градове ще се проведат публични четения на произведения от съвременни европейски автори като откъсите са подбрани от участващите културни институти.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...