Акценти
Начало / Култура / С изложба „Пътуване в миналото” Плевенският архив отбелязва 60 години

С изложба „Пътуване в миналото” Плевенският архив отбелязва 60 години

В навечерието на Международния ден на архивите – 9 юни, и по повод 60 години от създаването на Държавния архив в Плевен беше открита изложба „Пътуване в миналото”. Тя е подредена в залата на Архива и показва част от ценните материали, съхранявани във фонда на институцията.

Изложбата беше открита от председателя на Държавна агенция „Архиви” – доц.д-р Мартин Иванов, който подчерта, че Плевенският архив е модел, по който трябва да се равняват останалите. Не случайно Плевенският архив е сред първите успял да дигитализира съществена част от съхраняваните материали, за да бъдат достъпни в интернет, отбеляза доц. Иванов.

Поздравителен адрес от името на кмета проф. Димитър Стойков по повод празника и откриването на изложбата поднесе зам.-кметът Стефан Петков.

След музикалния поздрав от децата от градина „Първи юни”, началникът на Плевенския архив Маринела Йорданова представи на гостите изложбата, която ще остане подредена до 29 юни и ще може да се види от всеки желаещ.

Експозицията се състои от три раздела. Първите два са „Хора, бит и начин на живот” и „Старият Плевен”. Третият раздел е озаглавен „Плевенчани по света” и за първи път се показва в подобна изложба. Той представя пощенски картички и снимки от европейски столици от едно време, изпращани до роднини от плевенчани, които са били в Европа. Голяма част от фотодокументите са сканирани и представени на табла в естествения им размер, но има и техни увеличени копия. Много от показаните документи са от лични фондове, предадени на съхранение в архива.

В раздел „Старият Плевен” посетителите ще видят снимки на града от 1878 до 1940 г., както и протоколни книги с решения на градското общинско управление в Плевен от 1892 и 1912 г.

Такава богата изложба за първи път се показва в Плевен и със сигурност ще предизвика интерес.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...