Акценти
Начало / Култура / С изложба „Съкровищата на Плевен” Регионалният музей гостува в Казанлък

С изложба „Съкровищата на Плевен” Регионалният музей гостува в Казанлък

изложба РИМ в Казанлък

Емблематични културни ценности от фонда на Регионалния исторически музей в Плевен, свързани с тракийската култура, ще бъдат представени в изложбата „Съкровищата на Плевен”, с която нашият музей ще гостува на Исторически музей „Искра” – Казанлък, съобщиха от плевенския културен институт.

Водещо в изложбата ще е Бохотското съкровище от сребърни купи, уникално с това, че в древността е рядкост събирането на съкровище от еднакви съдове. То е единственото изцяло запазено от този вид.

Сред експонатите ще е златната купа от Белене (на снимката),  единственият известен златен съд от този тип и с такава украса.

Включени са различни по форма и украса керамични и метални съдове; открита край Коиловци  находка с въоръжение на тракийски войн и амуниции с антропоморфни изображения за неговия кон; гръцка керамика и магически предмети на тракийски гадател; изработени на ръка кантаросовидни чаши и урна от старожелязната епоха.

Изложбата ще бъде открита на 19 март в зала „Трезор” на казанлъшкия музей и ще остане до края на месец август. Времето на експонирането ѝ е свързано с Празниците на розата, когато в Казанлък пристигат гости от цялата страна и от чужбина.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...