Акценти
Начало / Култура / С изложба Плевен почете паметта на Светлин Русев

С изложба Плевен почете паметта на Светлин Русев

Ден след рождението на големия български художник акад. Светлин Русев в Арт център Плевен беше открита изложба в негова памет. Тя включва живописни платна голям формат и текстове послания от Светлин Русев и такива, посветени на него. На една от стените в галерията са подредени фотоси с художника.

Инициатори и организатори на изложбата са проф.Станислав Памукчиев, Десислава Минчева, Ивайло Мирчев, Иван Русев и Емил Попов. Съорганизатор на събитието е Община Плевен.

Интересът към изложбата очаквано беше много голям. Ценители на творчеството на акад. Русев, приятели, политици и общественици изпълниха пространството на галерията при откриването вчера.

„Има личности, които надживяват своето време и един от тях е Светлин Русев. Творчеството му ще остане за нас, дарението, което той направи за нашия град,  е неоценимо. Светлин Русев го няма физически, но той никога няма да бъде забравен докато съществува неговото творчество и делата, които остави след себе си. Светлин Русев имаше мисия и той я изпълни достойно, със съзнанието, че е творец и човек, който е лидер на обществено мнение. Затова можем само да кажем: Благодарим ви, акад. Русев!”, каза при откриването кметът Георг Спартански, наричайки тази изложба празник.

Вълнуващи спомени за акад.Светин Русев сподели неговият ученик проф. Ивайло Мирчев, подчертавайки още веднъж ярката следа, която Светлин Русев остави не само като творец и колекционер, а като ръководител  и общественик. За изложбата проф. Мирчев обясни, че е продължение на проект, осъществен в София, но не е негово механично повторение. В изложбата е включен „един много силен и проникновен автопортрет”, подчерта той и постави акцент върху текстовете, които заемат имат важно значение. Проф. Мирчев ги нарече „словесни бижута, които си струва да бъдат прочетени”.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...