Акценти
Начало / Култура / От тази есен училищата задължени да осигурят целодневно обучение и за трети клас

От тази есен училищата задължени да осигурят целодневно обучение и за трети клас

От тази учебна година училищата, в които има начален курс на обучение, са задължени да създадат условия за целодневна организация на учебния процес и за третокласниците. Със заповед на Министерството на образованието от февруари 2010 г. училищата бяха задължени да осигурят такава целодневна организация първо за първокласниците, миналата година за децата от втора клас, а от новата учебна година и за третокласниците.

Родителят не е задължен да запише детето си в целодневна форма на обучение, ако не желае това, но училището е длъжно да създаде условия за това, обясни Елисавета Сергеева, старши експерт начално образование към Регионалния инспекторат по образованието в Плевен.

За да има група обаче, е необходимо да се съберат най-малко 16 деца, обърна внимание Сергеева. Горната граница за брой деца в група е 25. До 15 юни е бил срокът, до който родителите на третокласници са подавали заявления, в които са посочили целодневна или полудневна организация на учебния ден предпочитат за своето дете. На базата на тези заявления става ясно има ли нужната пълняемост, за да бъде разкрита група за целодневно обучение. При необходимост групите може са сборни, но практиката от предходните години показва, че по-ефективно се работи при еднородни групи, затова се предпочита този вариант, поясни Елисавета Сергеева.

По данни на РИО – Плевен във всички по-големи училища в областта и в средищните училища е създадена целодневна организация на учебния процес за децата от първи до трети клас.

В по-малките обаче явно това не е така. Родители споделиха, че основната причина за това е не липса на желание от тяхна страна, а недостатъчната материална база. За семейства, в които и двамата родители работят и не могат да разчитат на помощ от страна на баби и дядовци, оставането на малчуганите на занималня е единственият изход да са спокойни. Както че детето ще напише домашните си, така и че няма да е само вкъщи или пък на улицата пред блока.

Заради делегираните бюджети, някои от директорите разкриват нови паралелки първи клас. И ако няма достатъчно стаи, се налагат сложни маневри, разказаха родители. И до момента в някои от по-малките, но предпочитани от майки и бащи училища, няма яснота ще има ли целодневно обучение за третокласниците или не. Обещанията на директорите са, че ще бъде направено всичко възможно това да стане.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...