Акценти
Начало / Култура / С белгийски диригент и флейтиста Явор Желев ни среща Плевенската филхармония

С белгийски диригент и флейтиста Явор Желев ни среща Плевенската филхармония

ko

Интересен концерт ще поднесе на почитателите си Плевенската филхармония в началото на тази година. Гост-диригент ще е белгиецът Паскал Девил, а солист – първата флейта на радиооркестъра Явор Желев. Той ще се изяви в Концерт за цигулка ми минор (транскрипция за флейта) от Менделсон. В този прочит произведението ще бъде поднесено за втори път в България – първото му представяне е преди 10 години от именития флейтист Андраш Адорян, информира Евлоги Илиев, директор на Плевенската филхармония.

Явор Желев е солист флейтист на Симфоничния оркестър на Българското национално радио и е доказан изпълнител на солова и камерна музика у нас и в чужбина. Освен това преподава флейта в Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Желев е роден в Плевен, противно на широко тиражираната информация в интернет, че е от Русе. Завършил е Българската държавна консерватория в класа по флейта на Георги Спасов.

Гост-диригентът Паскал Девил е в България за първи път по покана на директора на Плевенската филхармония Евлоги Илиев, на когото е препоръчан от именитата цигуларка Яна Дешкова при последното й гостуване в града ни.

Музикалната програма на първия симфоничен концерт за годината включва и Симфония №7 от Бетовен – едно от най-красивите му произведения.

Концертът ще се състои на 9 януари, четвъртък, от 19 ч. в зала „Катя Попова”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...