Акценти
Начало / Култура / Днес е Йордановден – Богоявление

Днес е Йордановден – Богоявление

Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника – Богоявбение.

Празникът е наричан още Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината се окъпва или поне се измива на реката. С него се слага край на така наречените „Мръсни дни”.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста. Вярва се, че който извади кръста от водата ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Според поверието, ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен.

Според народното поверие през нощта срещу богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от бог това, което си пожелае.

След Йордановден сватбите са отново разрешени чак до Великденските заговезни.

Българска традиция е на 6 януари да се освещават бойните знамена. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при река Ахелой. Ритуалът е извършван от 1879 г. до 1946 г. Традицията за освещаването на бойните знамена е възобновена през 1993 г.

Днес имен ден имат Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Божан, Божана, Дана, Бистра, Боян, Богдан, Богдана.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...