Акценти
Начало / Здравеопазване / С безплатно изследване на дишането отбелязват днес Световния ден на ХОББ

С безплатно изследване на дишането отбелязват днес Световния ден на ХОББ

Специалисти по белодробни болести ще извършват днес в Плевен безплатно изследване на дишането. Инициативата е на Българското дружество по белодробни болести и с нея ще бъде отбелязан Световният ден за борба с ХОББ.

Безплатните изследвания ще се правят от 14 до 18 часа, като всеки прегледан ще попълва и специално подготвен въпросник, съобщи доц. Явор Иванов, председател на БДББ и шеф на Клиниката по пневмология и фтизиатрия  към УМБАЛ – Плевен.

Според едно скорошно прецизно проведено проучване, честотата на ХОББ в Плевенски регион е близо 15%, посочи  доц. Иванов. Смята се, че един на всеки 10 възрастни над 40 години вероятно има това заболяване. Почти 3 милиона души умират от ХОББ по света всяка година. Прогнозите са, че към 2020 г. ХОББ ще бъде трета причина за смърт в световен мащаб.

През юни тази година  2 795 българи в осем града в страната изследваха дишането си в кампанията „Световен Ден на Спирометрията – 2012“. Бяха открити 477 случая с отклонения, което е 17% от всички изследвали се, припомни доц. Иванов.

За успешното лекуване на това социално значимо заболяване е много важно навременното му откриване. В момента БДББ работи по програма за ранна диагностика заедно с личните лекари. Доц. Явор Иванов подчерта, че данните показват, че близо две трети от новооткритите болни с ХОББ са в ранни стадии,  когато активната намеса би имала резултат при сравнително ниска социална и икномическа цена. „Ето защо е нужно НЗОК да поеме финансирането на подобни програми”, изтъкна медикът.

Сред основните причини за високата честота на заболяването в България е масовото тютюнопушене и пасивно излагане на тютюнев дим. Други причини са – замърсяването на въздуха (тежък автомобилен трафик в градовете и лошата хигиена на улиците), честите и неадекватно лекувани белодробни инфекции, непълноценното хранене, професионалните рискове, наследствеността и др. Специалистите предупреждават, че страната може да бъде изправена пред епидемия от ХОБББ, ако продължи тенденцията близо 50% от 15-16-годишните юноши и девойки да пушат. „Ако продължат да инхалират тютюнев дим, поне 30% от тях към 40 годишна възраст ще имат ХОББ”, алармира доц. Явор Иванов.

Заболяването се проявява най-често с недостиг на въздух, кашлица с отделяне на храчки. Лесната умора при извършване на тежки физически усилия или дори при ежедневните домакински дейности, мускулната слабост и ограничената физическа активност (особено в сутрешните часове при ставане от леглото) също могат да се дължат на ХОББ.

ХОББ е хронично заболяване. Но, ако се предприемат необходимите мерки, лечението може да намали оплакванията, така че болните да могат да извършват своите ежедневни дейности и да намалят случаите с влошаване на ХОББ.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...