Акценти
Начало / Любопитно / „Сънчо“ навършва 56 години днес (видео)

„Сънчо“ навършва 56 години днес (видео)

На 5 март „Сънчо“ навършва 56 години. Излъчването на телевизионната рубрика „Лека нощ, деца“ започва именно на тази дата през 1960 година. То се излъчва всеки ден без неделя в 19.45 часа, непосредствено преди „По света и у нас” по Първа програма (впоследствие Канал 1 и БНТ 1). През 2003 г. рубриката е свалена от екран, но година по-късно се завръща.

С песента към „Лека нощ, деца“ : „Аз съм Сънчо, ида от горица, да ви кажа ”Лека нощ, дечица”, че е тъмно вече вън – време е за сън”, са израснали вече пет поколения български деца. Тя е написана от големия български композитор Петър Ступел и е по текст на Димитър Спасов. Изпълнена е от певицата Лина Бояджиева.

В рубриката се разказват приказки за Кума Лиса, Зайо Байо, баба Меца, Кумчо Вълчо, Гинко-Пружинко, Макс и Мориц и много други български герои. Приказките на „Педя човек – лакът брада“ е най-популярната българска поредица в рубриката. Поколения българи са израснали с героите и гласа на Слава Рачева, създателката на Педя човек. Днес почти всеки може да запее песничката на Педя човек „Аз съм мъничко човече, на децата мил другар…”.

„Приказките на Педя човек – лакът брада“ е най-популярната българска поредица в рубриката. Поколения българи са израснали с героите и гласа на Слава Рачева, създателката на Педя човек. Най-популярното чуждестранно филмче, излъчвано в рубриката, е „Банани с пижами“.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...