Акценти
Начало / Общество / Създаване на временна анкетна комисия в Парламента по случая с парашутистите край Коиловци инициира Румен Петков

Създаване на временна анкетна комисия в Парламента по случая с парашутистите край Коиловци инициира Румен Петков

Депутатът от Коалиция за България Румен Петков е внесъл днес мотивите си в парламентарната група на левицата за създаване на временна анкетна комисия. Тя ще има за задача да изясни всички подробности около случая с чуждоземните парашутисти на 16 октомври край село Коиловци, по който все още няма официална информация и отговор на поставените от депутата питания. За създаването на такава комисия са нужни 48 подписа на народните представители. Ако не откликнат достатъчен брой депутати от Коалиция за България, Румен Петков уточни, че ще предложи да се подпишат представители и от другите парламентарни групи, които имат отношение към националната сигурност.

“Повече от 25 дни след инцидента разумно обяснение за него няма. Въпреки, че депозирах въпроси към вътрешния министър Цветан Цветанов и към министъра на отбраната Аню Ангелов – и от тях няма отговор”, припомни Петков. Според него, това се случва защото държавата не желае и не може да представи информация за случая. Вместо отговори се получава тотално затъмнение върху станалото край Коиловци.

Според депутата, на чужденците би трябвало да се повдигнат обвинения по поне три точки – за притежание на наркотици, за незаконно проникване на територията на Република България и за ползване на неистински документи или дори за тяхната липса.

Народният представител от левицата каза още, че ще иска от изпълняващия длъжността главен прокурор за разпита местните – двамата братя, в чиято нива се приземиха чужденците, как са били разпитвани от наблюдаващия прокурор от плевенската прокуратура.

Румен Петков съобщи пред журналисти днес, че има основания да смята, че от чуждоземните парашутисти са снети показания, които са засекретени, както и че им е бил назначен служебен защитник, защото са им били подготвени обвинения. Какво се е случило, обаче – официална информация няма.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...