Акценти
Начало / Икономика / Одобрен е проектът за изграждане на новото депо за битови отпадъци

Одобрен е проектът за изграждане на новото депо за битови отпадъци

С решение на Министерски съвет е одобрен проектът на Община Плевен за изграждане на ново депо за битови отпадъци, който ще се финансира по Оперативна програма „Околна среда”.  Най-късно до 10 дни предстои да бъде сключен договор с Министерството на околната среда и водите, което ще позволи да стартират процедурите по изграждане на депото. Това съобщи днес на редовен брифинг кметът проф. Димитър Стойков.

Новото депо ще даде възможност за екологосъобразно обезвреждане на цялото количество битови отпадъци, генерирани на територията на общините  Плевен, Гулянци, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Искър и Пордим.

Общата стойност на проекта е близо 27 млн. 796 хил. лв., от които 5.8% или  1 млн. 612 хил. лв. е общият собствен принос на общините. Като делът на всяка една община се определя на база депонирани отпадъци, което означава, че Община Плевен ще е с най-голям процент собствено участие, обясни кметът и уточни, че средствата за това са осигурени от отчисленията, които се правят към МОСВ.

„Гордеем се с този проект, защото той ще ни позволи до 2014 г. да изградим съвременно депо за битови отпадъци и система за пречистване на отпадните води от него. Ако това не се беше случило, след 2014 г. Община Плевен трябваше да плаща много сериозни такси и глоби, които далеч ще надхвърлят размера на собственото ни участие”, подчерта проф. Стойков. Той благодари на екипите,  работили по изпълнението на този важен за общината проект.

Новото депо за битови отпадъци ще бъде изградено на териорията на селата Опанец и Буковлък, в близост до старото депо. Общата му площ ще е 200 дка.

Павлина Тодорова, началник отдел „Екология” обясни, че депото ще бъде изградено на два етапа. Първо ще бъде изградена една клетка с капацитет 785 500 т, която се предвижда да бъде запълнена чак през 2028 г. На този етап е планувано и създаването на сепарираща инсталация с капацитет 27 тона на час и компостираща инсталация  с капацитет 6 тона на час и период на експлоатация до 2042 г. Предвижда се също клетка за твърди отпадъци с капацитет за 14 г. и системата за улавяне на биогаз.

Изграждането на новото депо ще позволи в следващия програмен период общината да кандидатства за закриване и рекултивиране на старото сметище. Докато това стане, там ще бъдат депонирани само строителни отпадъци.

Следващата стъпка е да се търси възможност за изграждане на завод за изгаряне на отпадъците, което ще намали количеството на отпадъците с 90%, обясни кметът. Към този завод ще бъде насочено полученото в компостиращата и сепариращата инсталация. Идеята е заводът да произвежда електроенергия, което по предварителни разчети е най-изгодно икономически, уточни проф. Стойков.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...