Начало / Общество / Съдействие по важни за Плевен въпроси потърси кметът от Меглена Кунева

Съдействие по важни за Плевен въпроси потърси кметът от Меглена Кунева

Съдействие по няколко важни въпроса е потърсил днес кметът на Плевен Георг Спартански от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Това сподели градоначалникът на среща с журналистите, на която присъстваше и самата г-жа Кунева.

„Очаквам съдействието на вицепремиера Кунева не за лично решаване на въпросите, а за поставяне пред съответните ресорни министерства и съответните министри за по-бързо решаване и придвижване в положителна посока“, каза Георг Спартански.

Първият от тях е за спортен проект на стойност 1,5, млн. лева. Той е гласуван от Общински съвет – Плевен и е депозиран в Министерство на младежта и спорта през месец септември, а по него още няма произнасяне. „Вие знаете, че спортната база в Плевен е в изключително лошо, да не кажа безобразно положение. Затова за нас е изключително важно този спортен комплекс, който се намира зад стадион „Плевен“ по проект, да бъде реализиран. И затова искаме Министерството на спорта да се произнесе по въпроса за тази инвестиция. Със собствени средства Общината не може да се справи с изграждането на собствена спортна база и основен ремонт на вече съществуваща“, коментира проблема кметът на Плевен.

„Друг въпрос, който е местен, но е важен за нас, е необходимостта от целева субсидия за основен ремонт и по-скоро цялостно изграждане на улица „Втора задгарова““, каза още Спартански. Френската фирма „Малтери суфле“ закупи терена там и възнамерява да направи инвестиция във връзка с производството на малц на стойност около 20 млн. евро. Проблемът с ремонта на улицата обаче е протакан в течение на повече от една година и французите са изключително недоволни, че е минало повече от една година откакто им е обещано решение за него, обясни градоначалникът.

„Обясних на ръководството на френската фирма какви са възможностите на пътното строителство в Община Плевен и не скрих, че ние нямаме финансова възможност, а инвестицията е важна. Знаем, че правителството подкрепя чуждите инвеститори и мисли доброто на българската икономика, на развитието на регионите, на последно място в Европейския съюз от които е Северозападният, в който е и Плевен. За Плевен е изключително важна подобна инвестиция от 40 млн. лева. Аз имам официално писмо от френския инвеститор, в което ме уведомяват, че решението за бъдещето развитие на инвестицията ще бъде взето вероятно до края на юни. С което френската страна иска да каже, че ако няма положително решение на въпроса, ще изтегли своите инвестиции и ще ги пренасочи на по-подходящо за подобен вид инвестиране“, обясни кметът на Плевен по време на срещата.

Той допълни, че 960 линейни метра се нуждаят от ремонт. Настилката трябва да бъде не просто от асфалт, а със специални качества, тъй като е свързано с преминаването на стотици и даже хиляди тежкотоварно автомобили с товароносимост от по 40 тона, които карат ечемик, а след това произведеният малц се продава в цялата страна. „Настилката, която в момента е изключително компрометирана и пеша е трудно да се ходи, е необходимо да бъде ремонтирана така, че да издържа тези тежести на натоварване. Така ще има смисъл от тази инвестиция от френска страна. Ако това не бъде направено, очевидно глупав бизнес няма и вода не се катери по бряг – те ще потърсят други начини за реализация. Дори французите да се изтеглят, никой друг инвеститор няма да дойде на този терен. За съжаление нашите възможности не са безгранични, Капиталовите разходи за цялата община са 5 885 000 лева, но в това число са прехвърлените 2 млн. лева от правителството за ремонт на пътищата, които не бяха реализирани миналата година, и 600-700 хил. лева за пътния надлез на село Опанец. Ако махнем тази целева субсидия, остават 3 млн. лева. Плюс 1 млн. лева за текущи разходи, става общо 4 млн. лева за цялата община. Няма откъде да извадим 1 млн. лева за този участък само, а инвестицията ни е важна и молим правителството да ни помогне, за да задържим един голям инвеститор за плевенската икономика“, аргументира се пред г-жа Кунева кметът на Плевен.

Въпросът за нуждата от нови училищни автобуси също е бил след дискутираните днес от Меглена Кунева и Георг Спартански. Вицепремиерът коментира, че искането към Министерството на образованието и науката е било доказано и експертите ще проверят всички документи, като изказа надеждата си, че скоро ще може да зарадват децата, родителите и учителите в Плевен с нови автобуси.

От своя страна Георг Спартански заяви, че очаква всички тези въпроси да бъдат поставени на вниманието на съответните министерства.

„Това, с което мога да се ангажирам е, че след много аргументирано изложените становища от кмета и от колегите, аз съм убедена, че всичко би било много полезно. Но да обещавам от името на министъра на финансите и на спорта, няма как“, коментира Кунева. „При всички случаи, обаче, това е работата на г-н Спартански, това и моята. Именно затова пътувам, за да мога, когато се взимат решенията на масата на Министерски съвет, да знам за какво става дума. Да не минават те без следа, а да се състои истински дебат, на който да мога да кажа това, което съм видяла с очите си и съм чула с ушите си. Благодаря за всички аргументи, които представи кметът и смятам, че те са много убедителни“, завърши Меглена Кунева.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...