Акценти
Начало / Култура / Съвременна японска графика представят в галерия „Бешков”

Съвременна японска графика представят в галерия „Бешков”

Изложба съвременна японска графика беше открита тази вечер в Художествена галерия „Илия Бешков” в Плевен. Експозицията включва 50 графични творби от изявени художници.  Творбите са дарени на галерия „Борис Денев“ във Велико Търново с любезното съдействие на японското посолство. „По време на откриването на изложбата във Велико Търново, японските художници правят демонстрация на калиграфия и традиционната японска гравюра „укийо-е“ –  техника на високия печат, където за всеки цвят се изрязва отделна форма, способстваща за многовариантността на графичния отпечатък”, разказа при откриването на изложбата Антония Караиванова, главен уредник в галерия „Бешков”.

Петдесетте графични листа са с разнообразни сюжети, претворяващи типичната японска атмосфера чрез въображението, чувствителността и оригиналността на всеки един от авторите.

138японска графика

„Изпълнени с високо калиграфско майсторство, гравюрите са зрим израз на дзен духовното начало. Чрез изкуството на гравюрата японските майстори бързат да ни въведат в съдържанието на пренесените от въображението природни форми”, каза още Антония Караиванова.

Изложбата на съвременна японска графика е част от инициативата „Нощ в галерията” в ХГ „Илия Бешков”. Посетителите тази вечер могат да видят още изложба на плевенския художник Николай Дабов, която беше открита преди една седмица по повод 80-годишнината му. Посетителите могат да разгледат още постоянната експозиция , както и изложбата „Майстори на високия печат”, която представя творби от фонд „Графика” на галерията.133изложба

135изложба

143графика

144графика

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...