Акценти
Начало / Икономика / Съветници от ГЕРБ: Общинският бюджет за 2013 е бюджет на сигурността, с ясно очертани приоритети

Съветници от ГЕРБ: Общинският бюджет за 2013 е бюджет на сигурността, с ясно очертани приоритети

Най-важният документ на Община Плевен за цялата предстояща година  – Бюджет 2013, е бюджен на  сигурността, който е близък до реалното изпълнение и който няма да доведе до сътресения в Община Плевен.  Този коментар направи Владислав Николов, председател на групата съветници от ГЕРБ  на пресконференция днес по повод предстоящото обсъждане на документа в Общински съвет Плевен.

Той подчерта, че проектобюджетът  е в близки рамки до миналогодишния, но все пак е на по-високо ниво с близо 3 млн.лв. Като причина за това увеличение първо място Владислав Николов посочи заложените по-големи постъпления от местни приходи. През 2013 г. са заложени 28 млн. лв. от местни приходи, а изпълнението им през 2012 г. е било в размер на 24 млн.499 хил.лв. Николов посочи, че основание да се заложат по-високи постъпления от местните данъци и такси от една страна е по-добрата събираемост през миналата година, но по-важната причина е необходимостта да се покрие задължението от 3 млн. 500 хил.лв. по вътрешния заем на Общината, което до края на тази година трябва да бъде изчистено.

По отношение на значителното свиване на средствата от приватизация Николов обясни, че заложените приходи от 1 млн. лв. са много по-реални в сравнение с миналогодишните  4 млн.лв., които бяха изпълнени под 1%. Все пак той обясни, че това ниско изпълнение на приходите от приватизация има две много важни обективни причини – усложнената икономическа обстановка и липсата на атрактивни обекти за приватизация. Предишните ръководства на Общината активно работиха в посока на приватизацията, имаше години, в които приходите от приватизационни сделки стигаха близо 8 млн. лв., така че всичко по-атрактивно в общината вече е продадено и останалите имоти не са така привлекателни, коментира ситуацията Владислав Николов.

Той очерта четирите приоритета в новия общински бюджет. На първо място е запазването на таксите за детски градини и ясли, приходите от които са 432 000 лв. Николов обаче подчерта, че за издръжка на детските заведения  Общината плаща 2 млн. 871 хил., което е дотиране на тази дейност с близо 2 млн. 400 хил. лв.

Друг приоритет е образованието, за което през 2012 г. от бюджета на Общината са отпуснати 26 млн. 642 хил.лв., а през тази година сумата е увеличена на 30 млн. 322 хил.. За култура средствата през 2013 г. са 4 млн. 448 хил. лв., с близо 400 000 лв. повече спрямо 2012 г.  За  здравеопазване парите също ще са увеличени, като през 2012 г. изпълнението на бюджета по това перо е 3 млн. 598 хил.лв., а през тази година заложеното е 3 млн. 782 хил. Увеличение има и в предвидените средства за подобряване на инфраструктурата, като са заложени 9 млн. 975 хил.лв., а  изпълнението за 2012 г. е 9 млн. 555 хил. лв.

Тези цифри ясно очертават  кои са приоритетите на общинското ръководство през тази година – здравеопазване, образование, култура и инфраструктура, обобщи Владислав Николов.

Той  допълни, че през тази година ще бъдат реализирани проекти на обща стойност 63 млн. лв., кето е много важно за развитието на Община Плевен.

Реален, изпълним бюджет, стъпил на здрава основа, с ясно очертани приоритети в областите на образованието, културата, социалната сфера, коментира проектобюджета председателят на комисията по финанси и бюджет Мартин Митев.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...