Акценти
Начало / Политика / Социалисти ще отбележат годишнината от смърта на Цветан Спасов

Социалисти ще отбележат годишнината от смърта на Цветан Спасов

На 14 февруари от 11 часа на лобното място на поета антифашист Цветан Спасов на ул. „Тунджа” членове и симпатизанти на левицата в Плевен ще почетат паметта му. В този ден те ще отбележат още годишнина от смъртта на Слави Алексиев и Бочо Станчев.

Тримата антифашисти загиват на 14 февруари 1944 г.  В ранната февруарска утрин къщата на 30-годишния ятак на партизаните Бочо Станчев е обградена от полицаи, които търсят нелегалните Цветан Спасов- секретар на ОК на РМС, с две смъртни присъди и Слави Алексиев – член на ОК на БРП и командир на Плевенския въстанически район. Бочо Станчев е застрелян на прага, докато се опитва да заблуди полицаите и да даде възможност на другарите си да се укрият. Разбирайки безизходността на ситуацията след започналата престрелка, 25-годишният талантлив поет Цветан Спасов и 30-годишният Слави Алексиев оставят последните куршуми за себе си и избират смъртта пред поредния арест.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...