Акценти
Начало / Икономика / Съветниците решиха – Общината тегли още два заема

Съветниците решиха – Общината тегли още два заема

Община Плевен ще изтегли още два заема – единият ще е банков, в размер до 1 млн. 200 хил. лв., а при втория местната администрация ще ползва до около 600 хил. лв. свободни средства под формата на временни безлихвени заеми от набирателните сметки в общината. Парите са предназначени за довършване в срок на ул. „Иван Миндиликов” от жп гарата до бул. „Георги Кочев” и Общинския плувен комплекс в двора на СОУ „Иван Вазов”, както и за извършване на плащания по проекти, изпълнявани по оперативни програми, за които има поет ангажимент за авансово предоставяне на бюджетни средства.

По време на дискусиите от изказването на кмета проф. Димитър Стойков стана ясно, че той е бил осигурил парите за довършване, но промените в политическата обстановка в страната са променили и плановете. Той обясни, че процедурата за басейна е забавена заради обжалване на решението за изпълнител, а ул. „Иван Миндиликов” – защото не е била предвидена подпорна стена за намиращия се наблизо жилищен блок, което е довело до опасност през зимата от пропадане. „Няма да се спра и при сегашните управляващи да търся парите за тези инфраструктурни проекти  за Община Плевен, защото не ги искам за себе си или за ПП ГЕРБ, или за когото и да било. Искам ги за Плевен и за хората тук и смятам, че те заслужават по-сериозни инвестиции в общината. И ще настоявам и пред сегашното правителство тези средства да бъдат осигурени”, беше категоричен проф. Стойков. Той призовава съветниците да подкрепят предложенията, за да бъдат реализирани двата обекта.

След това групата на БНД – Обединена десница обяви, че ще подкрепи заемите, но ще наблюдава изпълнението сериозно и апелира да не се правят опити за непрофесионално отношение. А Георг Спартански допълни, че при това положение общината трябва да направи така, че обектите да са завършени в срок и да са годни за ползване.

Така „за” тегленето на първия заем гласуваха 36 съветници, без „против” и с един „въздържал се”, а за втория – 33 „за”, 1 „против” и 1 „въздържал се”.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...

Един коментар

  1. С този некадърен кмет доникъде няма да я докараме!