Акценти
Начало / Икономика / Отново информират плевенчани за възможностите за енергийно обновяване

Отново информират плевенчани за възможностите за енергийно обновяване

За втора поредна година Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира в Плевен информационна кампания по проект „Енергийно обновяване на българските домове”. Информационните дни ще се проведат в периода 6 – 9 юни на площад „Възраждане”, срещу сградата на Община Плевен, от 16.00 до 19.30 часа. На 9 юни кампанията започва в 10.30 и продължава до 14.00 часа. Хората ще имат възможност да получат детайлна информация и да бъдат консултирани от експерти във връзка с кандидатстването по проекта.

В инициативата са включени и срещи с управители на етажната собственост, на която ще се даде отговор на въпроси и казуси, свързани с участието на собствениците в проекта и всяка допълнителна информация, интересуваща лицата. Срещите са на 6, 7 и 8 юни в заседателната зала на Община Плевен от 16.00 часа.

Целта на информационните дни е повече граждани да се запознаят с предимствата и възможностите на проекта. Стремежът е администрацията да отиде при гражданите, да им представи проекта и да отговори на всичките им въпроси. Експертите на министерството ще бъдат на разположение през целия период на проекта, ще подпомагат и консултират желаещите на всеки етап от прилагането му.

Ще припомним, че общият размер на безвъзмездната финансова помощ беше увеличен и собствениците на жилища във всяка одобрена за финансиране сграда вече ще получат безвъзмездно 75% от стойността на дейностите, необходими за енергийното й обновяване. Техническото обследване, техническият паспорт и обследването за енергийна ефективност се покриват напълно от безвъзмездната финансова помощ по проекта. Промяната няма да се отрази на броя на планираните за обновяване сгради. Индикативните бюджети на всички одобрени до момента сгради ще бъдат актуализирани съгласно новото разпределение на финансирането – 75% безвъзмездна финансова помощ, 25% самоучастие на собствениците.

Към края на май 2013 год. са подадени 211 заявления за интерес и подкрепа по проекта от общо 30 града в страната, 115 от тях са одобрени и 16 са отхвърлени поради недопустимост на сградите. Според подадените общо по райони заявления се оказва, че най-слаб е интересът именно в район Северозападен, където заявленията са общо 11. За сравнение, в район Югозападен са подадени 27 заявления, а в Южен централен – 49.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...