Акценти
Начало / Общество / Стимулират гнезденето на къдроглавите пеликани с две нови платформи

Стимулират гнезденето на къдроглавите пеликани с две нови платформи

Представители на световно застрашения вид къдроглав пеликан вече разполагат с две нови наколни дървени платформи за стимулиране гнезденето в резервата „Персински блата”. Съоръженията са дело на екип от доброволци на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), те са изградени с подкрепата и на експерти от ПП „Персина“ в Белене. Тази дейност е ключова в дарителския проект „Спасяването на Пеликана” на природния парк, изпълняван от БДЗП.

Двете нови платформи са разположени на територията на Поддържан резерват „Персински блата”, част от Защитена зона „Комплекс Беленски острови” и Природен парк „Персина”. Те представляват дървени конструкции с обща площ 64 кв. м, покрити с тръстикови снопи. Така в началото на размножителния период на къдроглавите пеликани, новите платформи очакват своите пернати обитатели.

След възстановяването на водния режим на блатата на остров Персин, те се превърнаха в едно от любимите места на пеликаните, които ги използват като място за хранене и почивка по време на своите скитания. В отделни години числеността им може да достигне над 200 индивида, уточняват от пресцентъра на Българското дружество за защита на птиците. Ето защо дейности по изграждане на платформи в блатата на острова за този световно застрашен вид са предвидени в Националния план за действие за опазване на къдроглавия пеликан в България, който беше одобрен скоро.

Към момента единствената колония на пеликаните в страната ни се намира на територията на езерото „Сребърна”.

Къдроглавият пеликан е един от двата вида пеликани, срещащи се в България и един от най-застрашените видове птици. Той е едра птица, чийто размах на крилете достига до 330 см. Обитава блата и езера, обрасли с тръстика и се храни с риба. Гнезди на колонии. По време на миграции и зимуване се среща по река Дунав и Черноморието. Сред основните заплахи за пеликаните са унищожаването на влажните зони, безпокойството и бракониерския риболов в местата за гнездене. Къдроглавият пеликан е защитен вид, включен в Червената книга на България.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...