Начало / Култура / Стилиян Атанасов е тазгодишният носител на наградата „Св. Пимен Зограф”

Стилиян Атанасов е тазгодишният носител на наградата „Св. Пимен Зограф”

В Общинска изложбена зала „Христо Бояджиев” снощи беше открита традиционната обща изложба на плевенските художници, с която Представителството на СБХ – Плевен отбелязва деня на своя покровител – св. Пимен Зограф.

При откриването на изложбата беше обявен и тазгодишният носител на наградата „Св. Пимен Зограф”. Тя беше връчена на живописеца Стилиян Атанасов, след журиране на представените в изложбата творби. Стилиян Атанасов впечатли журито с много сложната композиция на картината си „Автопортрет с куче”, обясни председателят на журито скулпторът проф. Кирил Мескин. Отличието връчи началникът на отдел „Култура” в Община Плевен Йонита Иванова.

„Изненадан и малко притеснен се чувствам след получаването на това отличие. Не работя за награди, но е приятно, когато си оценен”, каза след награждаването Стилиян Атанасов.

Той е ученик на акад. Светлин Русев и още помни първия му урок, когато е сложил молива в ръката му и го е насърчил да рисува. Оттогава художникът не е преставал да го прави. Вече има над 40 самостоятелни изложби, а негови картини има в частни колекции в Гърция, Холандия, Германия, Франция.

Сега Атанасов подготвя нова изложба, която ще подреди догодина в галерия в София, а след това ще покаже и пред плевенска публика.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...