Акценти
Начало / Култура / Концерт на европейско ниво поднесе Плевенската филхармония под диригентството на Руди Де Боу

Концерт на европейско ниво поднесе Плевенската филхармония под диригентството на Руди Де Боу

В петъчната вечер почитателите на симфоничната музика имаха удоволствието да се насладят на концерт на европейско ниво с нова интерпретация на познати творби, предложена от гост диригента от Люксембург Руди Де Боу и солиста Ивайло Дешков – цигулка.

В концертната програма бяха включени произведенията „Вълтава“ от Сметана, Концерт за цигулка и оркестър в ми минор от Феликс Менделсон и Симфония No.9 „Из новия свят“ от Антонин Дворжак.

Публиката беше наистина очарована от това, което оркестър, солист и диригент поднесоха от сцената. Зрителите изразиха възторга си с продължителни аплодисменти и възгласи „браво”. В отговор те плучиха едно виртуозно изпълнение на бис от Ивайло Дешков на пиесата „„Астурияс” из сюита на испанския композитор  Исак Албениц.

„Радвам се, че имах възможността да дойда за първи път в  Плевен и в България. От една седмица работя с вашия оркестър  и съм много доволен, че нещата се развиваха възходящо и можахме да предложим на публиката този много хубав концерт”, сподели диригентът Руди Де Боу.

Възможността отново да музицира с Плевенска филхармония е направила щастлив Ивайло Дешков, който е  възпитаник на Музикалното училище в Плевен. Концертът беше вълнуващ за него и заради това, че в залата беше лютиерът Андриян Андреев, изработил цигулката, на която свири от две години. Инструментът е специална изработка по модел от 1750 г. и видътт му е действително старинен.

Ивайло Дешков в момента живее в Испания и е музикант на свободна практика. Концертът му в Плевен е част от съвместните му проекти с диригента Руди Де Боу. Тяхното музикално приятелство започва съвсем случайно, когато Де Боу е поканен да дирижира камерния оркестър, в който Дешков свири в Каталуния. Следва покана оркестърът да гостува в Белгия и Люксембург.

Следващият съвместен проект на двамата е свързан с подготвянето на концерт за електрическа цигулка и симфоничен оркестър, написан специално за Ивайло Дешков от испански композинор.  Идеята е премиерата да е в България, като плануваме концерти в Плевен и София, разказа Дешков.

Той сподели, че предстоящият проект слага голяма отговорност върху раменете му. „До известна степен се чувствам съавтор, тъй като третата, последната част от концерта, на практика ще бъде само от импровизации”, разказа цигуларят.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...