Начало / Крими / Статистика сочи, че ало-измамниците са най-често от Плевен, Велико Търново и Русе

Статистика сочи, че ало-измамниците са най-често от Плевен, Велико Търново и Русе

Най-често извършителите на ало-измами са хора между 18 и 35 години, 93% са мъже, безработни с основно или въобще без образование, роми от Велико Търново, Плевен и Русе. Жертвите най-често са пенсионери. Това показва проучване на отдел „Аналитичен“ към Върховна касационна прокуратура за телефонните измами, цитирано от „24 часа”. Над 18 милиона лева са отишли в ръцете на телефонните измамници в България от 2011 г. насам, сочи още справката.

Анализът показва, че се увеличава броят на измамите, но само една десета от тях са разкрити. За сравнение през 2011 г. 206 са регистрираните ало-измами, а през 2015 г. са регистрирани 918. Прокурорите са изготвили и профил на извършители и жертви.

За да се ограничи броят на измамите, прокуратурата предлага конкретни мерки – да се сложи лимит на броя предплатени СИМ-карти, които може да притежава един човек. Експертите са се натъкнали на драстични примери – мъж от Добричко е регистрирал на свое име 80 000 СИМ-карти, друг от Димитровград- 25 000, а друга идея е мобилните оператори да пазят повече от 6 месеца данните за трафика.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...