Акценти
Начало / Здравеопазване / Старт на благотворителна инициатива даде Цецка Цачева

Старт на благотворителна инициатива даде Цецка Цачева

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева даде началото на благотворителна инициатива на фондация „Св. Иван Рилски” и МБАЛ „Св. Панталеймон” – Плевен. Към ДКЦ-то на болница „Св. Панталеймон” вече работи мобилен стоматологичен кабинет, който по график ще обслужва селата в областта. Оказва се, че в близо 80% от малките селища в региона няма стоматологична помощ, така че този мобилен кабинет ще е голяма помощ за всички. Стоматологичната помощ ще се осъществява по Здравната каса, а фондация „Св. Иван Рилски” ще осигурява средствата за зъбни протези на нуждаещите се възрастни хора, обясни д-р Елиза Георгиева, която е един от учредителите на фондацията и инициатор за благотворителната инициатива.

Първото място, което мобилният стоматологичен кабинет ще посети е село Гривица.

От двамата стоматолози, които ще го обслужват научихме, че кабинетът е оборудван с всичко необходимо за съвременно стоматологично обслужване. Идеята е първоначално да бъде поета първичната и спешна помощ, след което вниманието ще бъде съсредоточено към подпомагане на възрастните хора с безплатни протези. Според статистиката повече от половината възрастни хора са обеззъбени, като основна причина за това е липсата на финансова възможност да си направят протези, обясни д-р Таня Найденова, която е един от стоматолозите, които ще работят в мобилния кабинет. Цената на комплект протези е 440 лв.

„Тази инициатива е достойна да има последователи, защото, убедена съм, чрез този мобилен стоматологине кабинет ДКЦ „Св. Панталеймон” ще може да стигне до всяко село в община Плевен. А безплатното зъбно протезиране, което фондация „Св. Иван Рилски” ще предлага, е начинание достойно за подражание”, каза Цецка Цачева преди да пререже лентата на мобилния стоматологичен кабинет. Тя разгледа с интерес оборудването и с любопитство се докосна до някои от инструментите, признавайки, че го прави за първи път.

Инвестицията  на МБАЛ „Св. Панталеймон” в мобилния стоматологичен кабинет надхвърля 25 хиляди лева.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...