Акценти
Начало / Общество / Само със забрани няма да ограничим пушенето, трябва и възпитателна дейност

Само със забрани няма да ограничим пушенето, трябва и възпитателна дейност

Това заяви в Плевен  председателят на Народното събрание Цецка Цачева броени часове, след като парламентът гласува пълната забрана на тютюнопушене на обществени места. Според нея драстичното ограничаване на пушенето е насочено единствено към запазване здравето на българската нация. Специално за младите хора тя подчерта, че се е убедила сама, как не само в европейските страни, но и в много азиатски, пушенето вече не е модерно.” Като се съчетае с това, че е изключително вредно, мисля нормите, които приехме със закона, са правилните норми”, подчерта Цецка Цачева.

Но тя беше категорична, че само забраните няма да са достатъчни и е нужна възпитателна и образователна дейност в цялото ни обществото , за да бъде постигнат ефектът и целите, които законът преследва. Но докато стане това превъзпитание, контролните органи трябва да бъдат на мястото си, допълни още Цачева.

По отношение на продължаващата реформа в сектора на здравеопазването, председателят на парламента изтъкна рекордно големият размер средства за здравеопазване, предвидени в тазгодишния бюджет.

„Разбира се те  не са достатъчно, след като все още има хора, които не биха могли да получат помощта, от която се нуждаят. Но трябва да се знае, че България има достатъчно добри лекари и специалисти и не винаги претенцията за лекуване в чужбина – тема, която в момента е доста спорна, е най-правилният избор”, подчерта Цецка Цачева и допълни, че Плевен е пример за добро медицинско обслужване с Медицинския университет, Университетската болница и многото частни клиники.

Поводът Цецка Цачева да бъде в Плевен беше именно частната многопрофилна болница „Св. Панталеймон”, към чието ДКЦ от днес работи мобилен стоматологичен кабинет.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...