Начало / Икономика / Черешите в Плевен – от 4 до 8 лева

Черешите в Плевен – от 4 до 8 лева

Все по-често в магазините и на сергиите за плодове и зеленчуци може да се видят череши – най-рано узрелите български или пък внесени от чужбина. На пазара в Плевен и цените са различни – те започват от 8 лева за екстра качество. Ако не разполагате с много средства и сте склонни да направите компромис за не толкова тъмни на цвят череши и не хрущялки, може да ги намерите и по 6 лева килограма. А по малките улички, върху найлон или вестници на земята, в пликчета по половин килограм, находчиви берачи продават вкусния плод и по два лева.

По признания на продавачите, и те самите не могат да си обяснят разликата в цената между черешите родно производство и внесените отвън. Оказва се, че нашенските, както и други продукти, са по-скъпи. Вероятно заради засиления контрол и въведения от тази седмица у нас стандарт, който вече е факт и при черешите, предполагат хората на пазара.

Изискванията за ранните сортове са размерът на плодовете да бъде не по-малко от 15 мм, а за средноранните и късни сортове – 20 мм. Черешите трябва да бъдат свежи, цели, здрави и чисти, с типична за сорта форма и оцветяване, без чужд мирис и вкус, с дръжки. Стандартът допуска до 10% отклонение във формата, големината и оцветяването, както и до 10% от плодовете без дръжки.

А ако не вярвате на продавача, че черешите, които ви е продал, са по стандарт – ходете на пазара, въоръжени с шублер. И гледайте дръжките!

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...