Акценти
Начало / Общество / Стартира първи Български фестивал на сливата

Стартира първи Български фестивал на сливата

Цели девет дни ще продължи първия Български фестивал на сливата, който започна в Троян. До 29 септември градът ще бъде столица на сливата и сливовата ракия – ще се проведе първия Български фестивал на сливата. Иновативното културно събитие на Община Троян е с 19-годишна предистория, в чийто център е прочутият “Празник на сливата и Троянската сливова ракия”. Тази година вместо два дни, честването на вкусния и полезен за здравето плод и продуктите, произвеждани от него, ще продължи цели девет дни.

Донка Михайлова, кмет на Община Троян, поясни, че фестивалът е финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие” на ЕС. Новото издание на събитието е с цели, актуализирани по европейските стандарти – акцентира върху проблемите на опазването на околната среда при производството на сливи и сливови продукти, дискусии за здравословен начин на живот и традиционното производство на сливова ракия. Финансирането за фестивала е в размер на 352 956,11 лв., от които 17 647,81 лв. са осигурени от общината. Празникът пленява традиционно с магията и романтиката на приготвянето на дестилата в домашна среда – запазена марка на Троян и на България. Все по-отчетливо обаче в него зазвучава стремежа да се съхраняват традицията и материалната култура на българите, да се опазва духът на Балкана.

Освен атракцията, ракията и сливовите изкушения, фактор за това са неповторимата природа на Троянския край, душевността на балканджиите, народното изкуство и занаятите, и разбира се разнообразната богата програма на празника. За участие са поканени и представители на други общини, които имат сходни тематични празници: Кюстендил, Карлово, Севлиево, Кнежа, Смилян, както и от региони от балканските страни и ЕС – традиционни производители на храни от сливи и сливовица: Унгария, Чехия, Сърбия, Босна и Херцеговина.

От това райско място е тръгнала славата на сливовата ракията преди повече от сто години, и то и до днес съхранява, популяризира и дава възможност за развитие на народната материална култура. Всеки празник си има традиция. А тук традицията, освен ракията и сливовите изкушения, е свързана и с допира до народните художествени занаяти. Празникът в Орешак започва в 10.30 часа днес.

Допълнителен колорит на събитието ще придава “Улицата на занаятите”, на която ще могат да се видят произведения на майстори от Троянско и цялата страна. На 23 септември в Музея на занаятите ще бъде открита изложба за сливата и ще бъде направена възстановка на ракиджийница.

Другите атракции ще бъдат на централния площад, където вещи в занаята мъже и жени ще покажат как се дестилира и дегустира сливова ракия и как се изварява сливов мармалад. Ще има изложби с карикатури и анекдоти за сливата, за историята и традицията на празника, литературен конкурс. Всеки ден ще се провеждат арт ателиета за изработване на символите на фестивала – от керамика, от природни материали, от дърворезба. В последния ден ще се проведат най-“сладките” конкурси – за ястия от сливи, за най-добра троянска сливова и за най-добро мезе за нея. Кулминацията на тържествата ще бъдат коронацията на Троянски майстор и Троянска майсторка и празничния концерт.

В дните на програмата гостите на града могат да посетят Троянския манастир, който се намира на брега на р. Бели Осъм, Националното изложение на народните художествени занаяти в с. Орешак и други.

Станете част от нашата старопланинска приказка, която ще ви създаде добро настроение и много положителни емоции, канят организаторите.

Снимка: fairoreshakbg.com

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...