Акценти
Начало / Здравеопазване / Стартира кампания за профилактика на остеопорозата

Стартира кампания за профилактика на остеопорозата

Асоциация „Жени без остеопороза – 21” за пореден път организира скрийнингова кампания за профилактика на остеопорозата. Наричат болестта „тиха епидемия”, защото не е съпроводена с болки и може да остане незабелязана в продължение на години.

Измерването на костна плътност в Плевен ще се проведе на 11 април в залата на третия етаж в сградата на Регионалната здравна инспекция. Записвания за часове ще се правят на телефони:  064/ 823-409; 064 846-098; вътр. 110. Цената на измерването е 10 лева.

Инициативата ще започне в 9.00 часа и ще продължи с работното време на инспекцията – до 17.00 часа, за записалите се ще бъде организирана и лекция по темата от специалист.

Познаването на рисковите фактори е първата стъпка в успешната борба с остеопорозата. Някои рискови фактори могат да бъдат повлияни чрез промени в начина на живот, други – не. Рисковите фактори, които не могат да се променят, е преди всичко пола. Жените имат по-малко костна маса и загубата й, особено след настъпване на менопаузата, е по-бърза, отколкото при мъжете. Установено е също, че с възрастта се увеличава риска от остеопороза, защото костите стават по-тънки, слаби и по-чупливи.

Има обаче и други рискови фактори, които са във възможностите на хората да бъдат променени. Такива са например нарушенията в храненето като анорексия и булимия.

Хората, които водят заседнал начин на живот, също имат по-висок риск от остеопороза, отколкото техните по-активни връстници. Всички упражнения са от полза за костите ви – от ходене, тичане, скачане, през танци и вдигане на тежести.

Не бива да се забравя, че пушенето на цигари и приемът на алкохол са също от рисковите фактори, които са по силите на хората да бъдат избегнати.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...