Акценти
Начало / Последни новини / Сребро и бронз за плевенчанина Михаил Христов в Дубай

Сребро и бронз за плевенчанина Михаил Христов в Дубай

Силно представяне на параолимпиецът ни Михаил Христов в международният турнир по лека атлетика в Дубай. Още в първият ден 24-годишният плевенчанин завоюва сребърен и бронзов медал от престижната надпревара. Мишо финишира втори в спринта на 100 м с резултат 11,44 секунди. Единствено по-бърз от него бе друг българин – Радослав Златанов. В скока на дължина Христов се приземи в пясъка на 6,03 метра, постижение осигурило му третото място.
Михаил Христов е роден в Плевен на 18 май 1991 г. На 15-годишна възраст губи ръцете си при инцидент с електрически ток. Електрическа дъга се отделя от трансформатор с напрежение 20 000 волта и през него преминава голям ток. Оцелява, но ръцете му са ампутирани поради изгаряне – едната до рамото, а другата до лакътя.
Среща се със Стела Енева – параолимпийска състезателка и многократна световна шампионка по хвърляне на диск, и тя го насочва към спорта.
Плевенчанинът започва усилени тренировки, в спирнтовите дисциплини 100 м, 200 м и скок дължина. На първото си състезание в Дубай взема бронзов медал на дълъг скок, като с постижението си от последния опит измества водачът на ранглистата.
Христов е двукратен световен шампион в скока дължина за хора с увреждания. Направил е осем поправки на европейския рекорд и множество други постижения.

Снимка: viasport.bg

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...