Акценти
Начало / На фокус / Зам.-министър Диян Стаматов в Плевен: В образователната сфера първо се критикува, а после се чете

Зам.-министър Диян Стаматов в Плевен: В образователната сфера първо се критикува, а после се чете

Работна среща със заместник-министъра на образованието и науката за представяне и обсъждане на проектите на държавни образователни стандарти се провежда днес в Плевен. В аулата на Педагогически колеж – гр. Плевен Диян Стаматов – заместик-министър на образованието и науката, и експерти от Министерството на образованието и науката представят проектите на петте държавни образователни стандарта (ДОС) – ДОС за предучилищно образование, ДОС за институциите, ДОС за инспектирането на детските градини и училищата, ДОС за информацията и документите и ДОС за статута на професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти.
„Това е втората вълна от обсъждания на държавните образователни стандарти. Предишните бяха с учебните програми за втори, шести и осми клас. Тези обсъждания стартират сега, като в следващите две седмици предвиждаме в 10 различни центъра на страната да се срещнем с голяма група директори, учители и от обществеността за представяне на държавните образователни стандарти, които до този момент са готови“, коментира пред журналисти Диян Стаматов минути преди началото на срещата. „Очакваме много въпроси и предложения. Тези стандарти не са готови на 100%. Те са в процес на интензивна подготовка. Има до тяхното завършване доста време. Основните идеи на тези срещи са да се представят стандартите, да се чуе мнението на всички колеги и да се коригират след това“, обясни още той за целта на срещите.

среща МОН
Заместник-министърът на образованието допълни, че всичко е ново при стандартите. „Абсолютно всички се представят за първи път пред колегите и са коренно различни. Всичките стандарти са насочени към по-голяма свобода на учебните заведения. По-голяма свобода на учителите при подготовката на своите уроци и при представянето на учебното съдържание – нова автономия на учебните заведения“, заяви Стаматов.

Диян Стаматов
До две седмици стандартът за предучилищното образование трябва да бъде представен. Целта на всички промени е да се представи една нова образователна реформа, която да промени образователната ни система на много по-добро качество. Опит е черпен от всички европейски страни, както и от американски, но най-вече от натрупания опит на българските учители, поясни заместник-министърът пред медиите. „Няма забранителни варианти, а много подкрепа на учениците във всички техни инициативи, и на учителите. Изключително важно е учителите да прочетат тези стандарти и да предложат своите бележки, защото в образователната сфера, за голямо съжаление, първо се критикува, а след това се чете. Точно това ми се иска да обърнем – първо да го прочетат, а след това да предложат нещо“, каза още Стаматов.

среща МОН
До 2 август целият пакет от стандарти трябва да бъде в завършен вид, за да има един месец срок за въвеждането им в началото на учебната година.
Днес покана за участие в срещата имаха 20 представители от областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен, а домакин бе Регионален инспекторат по образованието – Плевен. Целта на срещата е да се проведе обществено обсъждане и да се даде възможност на заинтересованите страни да дискутират разработените стандарти.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...