Акценти
Начало / Образование / „Спортът – най-доброто срещу ежедневието на стреса“ е мотото на тазгодишната Нощ на учените

„Спортът – най-доброто срещу ежедневието на стреса“ е мотото на тазгодишната Нощ на учените

На 29 септември 2017 г., петък,  в Медицински университет – Плевен, за пети пореден път ще се проведе Европейска нощ на учените. Тази година събитието ще е под наслов „Спортът – най-доброто срещу ежедневието на стреса“ и е под патронажа на кмета на Община Плевен Георг Спартански.

Нощта на учените тази година в Медицински университет – Плевен  има много различен и нетрадиционен формат. Водени от идеята Нощта на учените да придобие европейско измерение, организаторите са привлекли значителен брой асоциирани партньори: Община Плевен, Съюза на учените – клон Плевен, Национална Спортна Академия (НСА) „Васил Левски“, Сдружение BG Бъди активен, European center for education, science and innovations (ECESI). В рамките на Нощта, науката ще напомни, че спортът е фундаментално право на всяко човешко същество. Той обединява хората, независимо от пол, възраст, раса и функционални възможности. Спортът възпитава, спортът подобрява физическото състояние, развива социални умения, спортът спомага за интеграцията и реинтеграцията на хора със специални потребности,  спортът е силата, която променя общества, като ги прави по-толерантни и приемащи.

Официалният старт на Нощта на учените ще дадат на 29 септември 2017 г. в 17.00 ч кметът на Община Плевен – Георг Спартански и ректорът на университета – проф. Славчо Томов. Откриването ще е в Спортния комплекс на висшето училище. След което програмата ще продължи в Телекомуникационния ендоскопски център на МУ-Плевен с излъчването на филм, създаден специално по проекта. Гостите ще могат да посетят разнообразните и интересни презентации на учени, да разгледат фотоизложби, интересни експозиции на учени, свързани със спорта, да участват във викторина, да се запознаят с различни възможности за повишаване на физическата активност, да научат повече за движението като средство за лечение и предпазване от различни заболявания.

Поканени са всички преподаватели, студенти, ученици и граждани да се включат в Нощта на учените, за да дадем пример на младото поколение, да създадем полезни навици за системни занимания със спорт и да се погрижим неостаряващият ни ум да живее в силно и добре функциониращо тяло.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...