Акценти
Начало / Общество / Соломон Паси: Симбиозата между власт и медии руши основата на демокрацията

Соломон Паси: Симбиозата между власт и медии руши основата на демокрацията

Американо-българска алумни асоциация, с подкрепата на Атлантическия клуб в България, организира днес в Плевен среща на тема „Ролята на медиите в отразяване на ключови събития през 2012”. В дискусията участва Соломон Паси, който е президент на Американо-българската алумни асоциация и Никол Галахър – пресаташе на Американското посолство.

В началото на дискусията Соломон Паси цитира доклад на Европейската комисия за свободата на медиите на територията на Европейския съюз, според който има сериозни основания за притеснения за свободата на медиите.

Паси подчерта, че докладът насърчава ЕС и националните власти да оценяват постоянно медийната среда. Необходимо да бъде създаден европейски център за медийна оценка, който да извършва мониторинг на медийната среда.

Според Соломон Паси в България медии и власт се намират в странна симбиоза, която руши основите на демокрацията и медиите са се превърнали в инструмент за пиар на българския премиер. „Ако някой иска да промени нещо, то е да разтрогне този незаконен брак между властта и медиите, който е недопустим в едно демократично общество”, каза  Соломон Паси. Той  обърна внимание и на факта, че работата на журналиста може да бъде по-опасна от работата на недобросъвестния лекар, ако злоупотребява с професията си.

Според Никол Галахър в България има политически и икономически натиск върху журналисти.  А за една демокрация е много важна свободата на медиите и 20 години демокрация съвсем не е толкова дълъг срок за постигането й, подчерта Галахър.

Тя изтъкна, че българите сами трябва да се борят за медийната свобода и тук ролята на журналистите е много голяма. „Когато има ограничения, трябва да има много смели журналисти, които вярват в работата си  и не се страхуват да се борят. Но правителството също трябва да защитава свободата на медиите и това е част от неговата роля”, каза още Галахър. Като важно условие за постигане на свободни медии тя посочи необходимостта от прозрачност в собствеността им.  И все пак – никой няма гарантирана свобода – дори в една демокрация, всеки трябва да се бори и защитава свободата си”, изтъкна Никол Галахър.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...