Акценти
Начало / Общество / Снимка на синеока малка българка спечели национален фотоконкурс

Снимка на синеока малка българка спечели национален фотоконкурс

Снимката “Това е България” на Елена Йоскова – Стефанова от Бачево, Разложко грабна тази година първата награда в националния фотоконкурс “България – атрактивна туристическа дестинация”, в организирането на който си партнират Регионалният бизнес център в Плевен, Община Плевен и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Резултатите от третото издание на конкурса станаха ясни на тържествената церемония по награждаване на победителите на Терминал 2 на летище София вчера.

Елена Йоскова – Стефанова получи картина на художника Николай Дабов – “Пейзаж”, както и туристически пакет за двама за курортен комплекс. Втора награда беше присъдена на Васил Анастасовски от Ардино за снимката му “The Devil’s Bridge”. Той получи картина на художника Атанас Начев – “Мелник 2011” и туристически пакет за двама. Третото място журито присъди на Мариана Стефанова за снимката “Родопска есен” – Родопите край село Света Петка. Тя също получи картина – “Пейзаж” на Кънчо Кънев и туристически пакет. Допълнителни награди за победителите осигури и летище София – по един кристален куб, посветен на 75 години от основаването на най-голямото летище в България.

Онлайн фотоконкурсът беше в три етапа, всеки от участниците имаше възможност да участва във всеки етап с различни снимки. Най-добрите фотографии бяха определени от жури с председател фотографът Борис Карпузов и членове скулпторът Георги Чапкънов (Чапа), Мария Петрова, уеб дизайнер и плевенските фотографи Петър Влайчев и Венелин Кръстев.

Конкурсът стартира през 2009 год. като регионален, а от следващата година териториалният му обхват се разшири и той стана национален. Идеята е чрез фотографии на български и чуждестранни граждани да представи забележителностите на България – природни, културни, исторически, обичаи, бит и различни атракции.

Изпълнителният директор на плевенския Регионален бизнес център Царин Аспарухов уточни, че целта на ежегодните онлайн фотоконкурси е да бъде приобщен всеки любител, чиито фотографии биха повишили интереса към страната ни и нейните природни, културни и исторически богатства, и биха разкрили допълнителни възможности за развитието на туризма в България, използвайки възможностите на интернет пространството.

Според обобщените данни за предпочитаните туристически дестинации от фотосите, участващи в онлайн фотоконкурса тази година, става ясно, че Плевенска област е на четвърто място по отношение на най-сниманите българските забележителности по области със 6.05%. на първо място с 12.90% е област Благоевград, на второ място с 12.30% е Ловешка област, на трето – Бургаска област с 11.50%.

Поощрителни награди – ваучери за туристически пакети – бяха връчени на част от участниците в конкурса. Всички номинирани участници, чиито фотографии са включени в изложбата, пък получиха почетни грамоти.

Снимки: Регионален бизнес център Плевен

Кайлъка през погледа на един от плевенските участници в конкурса – Стефан Стефанов

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...