Акценти
Начало / Култура / Сценични костюми на Христо Бръмбаров и Катя Попова, „Златният Орфей” на Емил Димитров сред експонатите в обновена експозиция на Историческия музей

Сценични костюми на Христо Бръмбаров и Катя Попова, „Златният Орфей” на Емил Димитров сред експонатите в обновена експозиция на Историческия музей

Развитието на Плевен като духовен център и приноса му в културното  развитие на нацията ни представя откритата вчера обновена експозиция  на отдел „Нова и най-нова история” на Регионалния исторически музей в Плевен. Акцентът в експозицията е поставен върху дружества, организации и институции,  определили облика на града ни, съдействали за израстването на творци с национална и световна значимост, каза при откриването на експозицията Нели Дакова, временно изпълняваща длъжността директор на Регионалния исторически музей.

Начало на експозицията поставя читалище „Съгласие”, което се превръща в център на културния живот на Плевен след Освобождението и на чиято сцена се ражда операта, театъра, симфоничния оркестър. Показани са експонати от първата музейна сбирка, създадена от археологическото дружество към читалището, с която на практика се поставя началото на музейното дело в града.

В богат снимков материал е проследено развитието на оркестровото и хоровото дело, на художествената самодейност, на духовия оркестър.

Проследено е богатото творчество, създадено от Северняшкия ансамбъл, също създаването и постиженията на Държавния симфоничен оркестър и Народна опера „Христо Бръмбаров” и израстването им от самодейни в професионални състави. В сцени от техни коронни роли, сценични костюми и отличия оперните са представени певците Михаил Попов, Христо Бръмбаров, Катя Попова, Асен Селимски. Гена Димитрова присъства в експозицията със сцени от оперите „Тоска” и „Трубадур”, от постановки  на плевенска сцена. А също и с неин портрет от художника Христо Бояджиев.

С фотоси, сценографски проекти, макети, афиши, театрални костюми е представена  историята на плевенския градски театър от неговото създаване през 1918 г. до днес. През годините на негова сцена се изявяват едни от най-големите имена на българския театър –  Васил Кирков, Николай Масалитинов, Златина  Недева, Адриана Будевска, Гриша  Островски, Надежда Сейкова, Елена Цикова. В експозицията са показани редица от престижните отличия, спечелени от плевенските театрали.

Достойно място е отредено и на звездата на българската популярна песен – Емил Димитров. Показа ни са наградата „Златен Орфей” за цялостен принос, „Лавров венец” от Френската академия на изкуствата, почетно отличие от президента на България, орден „Стара планина”.

Експозицията завършва с творби на основателите на групата на плевенските художници.

При откриването на експозицията Нели Дакова се обърна с благодарност към всички дарители и към плевенските културни институти, съдействали при създаването на експозицията.

Обновената музейна експозиция съдаржа 156 експонати, от които 114 са оригинали и между тях 16 са художествените произведения.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...