Акценти
Начало / Общество / Смениха контрольорите на две ДКЦ-та

Смениха контрольорите на две ДКЦ-та

С едноминутно мълчание в памет на починалия на 1 април общински съветник д-р Валентин Матеев започна днешната сесия на Общинския съвет в Плевен. Съболезнователни писма по повод кончината му, изпратени от Националното сдружение на общините в България и от Градската дума  на Ростов на Дон, прочете кметът проф. Димитър Стойков. Съболезнования изказаха представители на групата съветници от ГЕРБ и БСП, като Пенчо Карагьозов от Коалиция за България пожела на групата съветници от обединената десница да следват примера на д-р Матеев за уважителен и толерантен диалог.

Стефан Ганев благодари за изказаните съболезнования от името на групата съветници от БНД и обяви, че ще внесат  предложение д-р Валентин Матеев да бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Плевен”.

Днешното заседание на Общинския съвет е продължение на провелото се на 29 март, когато съветниците успяха да стигнат до 16-та от общо 65-те точки в дневния ред. Обсъждането започна с точките, касаещи освобождаването на досегашните контрольори на няколко общински дружества и назначаването на нови. Още с първото предложение за  контрольор на фирма „Инжстрой” стана ясно, че изборът няма да бъде нито бърз, нито лесен.

За контрольор на общинското дружество беше предложена 27-годишната Весела Георгиева Съйкова – Цалева, която в момента работи в частна счетоводна фирма. За съжаление тя не можа да убеди съветниците, че е готова да се справи със задълженията и отговорностите, които й предстоят на новото назначение и кандидатурата й беше отхвърлена. През цедката на съветниците не мина и другото предложение – Петя Стоянова, която трябваше да замени досегашния контрольор на фирма „Паркстрой” – Кирил Кирилов. Всъщност нейната кандидатура стана жертва на един друг дебат. При внасяне на предложението стана ясно, че първоначалният кандидат Лилян Монов се е отказал, заради други задължения. Съветникът от БНД Георг Спартански поиска да разбере дали Лилян Монов не е братовчед на съветника от ГЕРБ  Монов и не е ли това истинската причина за оттеглянето му. Спартански възнегодува и заради системните грешки в материалите за сесията. Кой извършва контрола върху изготвените материали, грешките в които явно не са само технически, попита той.

„Контролът е както досега – извършва се от юридическия отдел, а там промени няма. Но явно трябва да се направят. За следващата сесия грешки няма да има”, обеща вносителят на предложението проф. Стойков и заяви, че не му е известно Лилян Монов да има роднинска връзка със съветник от ГЕРБ. „Но това няма значение, тъй като г-н Монов сам отказа предложението”, подчерта кметът.

В последвалата размяна на реплики, дуплики и процедури съветникът Пенчо Карагьозов направи предложение да се подготвят промени в Наредба 8 като се премахне длъжността контрольор. А функциите му да бъдат възложени на отдел в местната администрация, което ще бъде дори по-изгодно финансово, обърна внимание Карагьозов. Предложението му обаче не беше подложено на гласуване. Както и предложението на Найден Зеленогорски за по-широк дебат на тези кандидатури, за да се избегне вземането на тяснопартийни решения.

Острите спорове продължиха и при обсъждането на кандидата за контрольор на ДКЦ ІІ, които можеха да доведат до отхвърляне на безспорно добрата кандидатура на Венцислав Симеонов Попов, който има зад гърба си сериозен професионален опит,свързан с контрол в областта на финансово-кредитната система. От опозицията заявиха, че нямат нищо против неговите качества, но поискаха да разберат защо се налага да бъде освободен досегашният контрольор на ДКЦ ІІ – Валери Борисов.

Според съветника на ГЕРБ Мартин Митев докладите на Борисов били повърхностни, а кметът допълни, че в тях никъде не е опоменато, че заплатите в ДКЦ-то се формират само по усмотрение на директора на дружеството, за което те научили от доклад на вътрешен финансов одит. „Само това е достатъчно за смяната му”, мотивира се кметът.

След поискана почивка от съветниците на ГЕРБ, кандидатурата на Венцислав Попов за контрольор на  ДКЦ ІІ и следващата – на Христо Димитров Василев за контрольор на ДКЦ ІІІ, бяха приети.

Повече от час и половина отне на съветниците гласуването на тези точки и причина за това, според Бисерка Илиева от БСП, е, че материалите не са подготвени добре.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...